Můj čas na kafíčko

Bolí vás v kříži? Zkuste si tyto tři cviky

Není asi nikdo, komu by jednou za čas takzvaně neruplo v zádech. Je to nepříjemné, bolestivé, ale celkem běžné. Co vám v té chvíli poskytne úlevu?

Oblast bederní páteře je občas velmi přetěžovaná, a proto zde vznikají různé svalové dysbalance. To pak způsobuje, že se nemůžete pořádně ohnout a každý pohyb do strany vám vhání slzy do očí.

V poloze vajíčka setrvejte několik vteřin.

Cviky a protahování rozhodně mohou pomoci, ať už jako prevence, nebo i jako první pomoc, když přijdou obtíže. Stačí, když jim budete obětovat každý den 5 až 10 minut času.

Vajíčko

Lehněte si na záda, kolena pokrčte a přitáhněte je oběma rukama k hrudníku. Pak dlaně položte na kolena a s výdechem přitáhněte ke kolenům i hlavu.

V poloze setrvejte několik vteřin a zhluboka nadechujte a vydechujte. Také můžete zkusit své tělo malinko rozhoupat ve směru páteře.

Do polomostu

Opět se položte zády na podložku. Nohy mějte natažené a ruce položte po stranách. Pod hlavu si položte polštářek. Ležte volně na zádech a pak pomalu zvedněte zadeček od země a prohněte se v oblasti beder.

Paty mějte položené na zemi, jen lehce zvedněte špičky. V této pozici vydržte alespoň tři minuty.

Pozice sfingy

Lehněte si na břicho, čelo položte na zem, dlaně posuňte před sebe tak, že skrčené lokty jsou přímo pod rameny. Nyní s nádechem zvedejte hrudník s hlavou a rameny.

Nohy jsou uvolněné, ale pokud máme problémy s bedry, tak můžeme stehna jemně zatnout. Hrudník je otevřený, ramena směrujte od uší, hlavu vztyčte vzhůru.

Záda a bedra jsou v protažení. Celá páteř se protahuje obratel po obratli. Pak návrat zpět.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden