Borůvkový mřížkový koláč

Suroviny:  300 g hladké mouky  200 g másla  700 g čerstvých borůvek  100 g cukru  pomerančová kůra

Postup: Mouku se 175 g másla posekáme nožem, přidáme pár lžic studené vody a vypracujeme těsto. Ze 2/3 vyválíme na pomoučeném válu placku o průměru 40 cm.

Tu pak přeneseme do máslem vymazané koláčové formy, těsto necháme viset přes okraje dolů.  Borůvky promícháme s cukrem a pomerančovou kůrou, vložíme je do formy a posypeme posekaným zbylým máslem. Odloženou 1/3 těsta vyválíme a rádýlkem nakrájíme proužky.

Těmi pak ozdobíme povrch. Převislé okraje obrátíme dovnitř a zmáčknutím upevníme okraje mřížky. Okraj můžeme ozdobně prolamovat. Pečeme při 220 °C asi 45 minut nebo dokud náplň nezačne bublat. Koláč necháme vychladnout a podáváme.

.

reklama
reklama