Moje sladké tajemství

Boty dnes nechte doma

Příznivců bosé chůze neustále přibývá. Nadšenci takto chodí v létě, v zimě, v lese i ve městě. Rádi byste to také vyzkoušeli, ale nemáte odvahu? Prozradíme vám výhody i nevýhody chození naboso.

Pro nohy není přirozené chodit pořád v botách, jak tomu je dnes. Boty stlačují prsty, nutí nohu pracovat úplně jinak, než jak je původně stavěná. Chůze naboso by měla být přirozenou součástí života už od útlého věku.

Proč sundat botky?

Bosá chůze stimuluje reflexní body a už jen vnímáním různých povrchů bosýma nohama dělá z procházky úplně jiný zážitek.
Tyto podněty mají na tělo blahodárný vliv a máte pak pocit jako po masáži.

Ideální jsou přírodní terény, travnaté plochy, lesní cesty, písek a hlína. Nedoporučuje se chodit po tvrdém povrchu jako je asfalt či dlažební kostky.

Pozor na módu barefoot bot

Zdálo by se, že kompromisem budou takzvané barefoot boty, které simulují bosou chůzi. V klasických botách jsou v podrážce tlumiče, které ale barefooty nemají. Trpí Achillova šlacha a mohou se tvořit ostruhy. Do přírody nebo na kratší vzdálenosti ve městě jsou však ideální.

Čím prospívá?

Odpověď na otázku, proč byste měli vůbec o takovém „experimentu“ uvažovat, je jednoznačně posílení svalů nožní klenby. Předejdete různým obtížím jako ploché nohy, vbočený palec nebo zborcení klenby. Bosá chůze posiluje lýtka a je skvělou prevencí křečových žil.

Zujte se, začínáme

Chození naboso by se měli vyhnout lidé s ortopedickými a neurologickými vadami. Také ti, co jsou alergičtí na hmyz nebo mají cukrovku. Pokud tyto potíže ale nemáte, a naopak máte chuť boty odhodit a projít se ranní rosou, tak jen směle do toho.

Našlapujte spíše na špičky, méně na paty, než jak jste zvyklí z uzavřených bot. Po chůzi nohy umyjte a ošetřete protiplísňovou dezinfekcí. Poté si chodidla hydratujte mastnějším krémem, abyste nemuseli řešit častou pedikúru.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden