Moje šťastná hvězda

Božský jahodový koláč

Svěží jahodový dezert, přelitý tenkou vrstvou želatiny, je přímo ideální pro letní dny strávené s kávou na zahradě.

Korpus: 210 g hladké mouky, 100 g másla, 55 g cukru moučka, 1 menší vajíčko, špetka soli

Tvarohová náplň: 350 g plnotučného tvarohu ve vaničce, 1 vajíčko, 3 lžíce cukru krystal, 1 pytlíček vanilkového cukru

Ozdoba: čerstvé jahody, želatina, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, hladká mouka na podsypání těsta

Postup:

1. Na jahodový koláč nejdříve upečte korpus. Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vajíčko, špetku soli a vypracujte těsto. To pak zabalte do pytlíku a nechte hodinku odležet v lednici.

2. Těsto vyválejte (trochu ho podsypejte hladkou moukou) a přeneste na vymazanou a vysypanou formu na koláč. Pomocí prstů a dlaní těsto upravte až do krajů. Poté ho asi na 15 až 20 místech propíchejte vidličkou (koláč se pak lépe rozleží).

3. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, žloutek, cukr, vanilkový cukr a důkladně promíchejte. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohu.

4. Tvarohovou náplň rovnoměrně nalijte na korpus a vložte asi na 40 minut do předehřáté trouby na 170 °C.

5. Upečený korpus s náplní nechte vychladnout. Jahody omyjte a pokrájejte na kousky. Ty pak rovnoměrně vyskládejte přes celý koláč.

6. Celý výtvor přelijte želatinou dle návodu na obalu. Koláč pak dejte na pár hodin rozležet do lednice a můžete konzumovat. Místo jahod samozřejmě můžete použít různé druhy ovoce, například maliny, borůvky nebo třeba broskve, zkrátka to, co máte zrovna na zahrádce nebo na co máte chuť. S žádnou variantou rozhodně nic nezkazíte. Pak už se jen můžete užívat pohody s dobře naplněným žaludkem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden