Moje chvilka pohody

Březen na zahradě

Je nejvyšší čas zkontrolovat všechny škody, které napáchala zima. A napravit, co se dá. Na zahradě už to raší a pučí, tak se dejte do práce.

Důkladně zalijte jehličnany, ochraňte stálezelené keře před přímými slunečními paprsky, které je mohou poškodit. A čekají vás i další činnosti.

1. Začněte s jarním řezem růží a vysazujte nové. Seříznuté keře a starší růže pohnojte.

2.Je čas pro pěstování rychlené a rané zeleniny pod zakrytými záhony a ve skleníčcích systémem směsných kultur. A to tak, že mezi řady salátů vysejete třeba ředkvičku, kterou sklidíte než saláty vyrostou. Pokračujte ve volném výsevu otužilejších druhů.. Nezapomeňte na choulostivější zeleniny jako jsou cukety, patisony, rajčata, okurky, květáky. Vysévejte je do truhlíků či jiných nádob.

3. Vyčistěte a upravte skupiny trvalek a jarních cibulovin. Pokud budou v březnu ještě noční mrazy, přikrývejte rašící rostliny chvojím. Obryjte keře a skupiny vyšších trvalek. Nikdy však nevyhrabávejte pod křovinami loňské listí, kde jsou vysazeny sněženky nebo ladoňky, protože pak by se nemohly rozmnožovat. Okrasným rostlinám prospěje zarytí uleženého kompostu a hnoje

4. V březnu vyséváme letničky pro předpěstování jako je hledík, letní fiala, jednoletý čínský karafiát, všechny astry, slaměnka, jednoletá plamenka, šrucha, fiala, sporýš a ostálka.

5.Objevuje se první plevel, proto vypleté plochy vystelte mulčem. Předtím ještě odhrabejte starý mulč. Za zimu se pěkně rozložil, takže jej můžete zapracovat do půdy.

6. Pročistěte a prostříhejte popínavé rostliny. A co skalka? Když přešly mrazy, upevněte ve skalce rostliny vytažené mrazem a doplňte zem kolem polštářovitých skalniček.

7. V březnu dokončete řez angreštů a rybízu, ale s řezem mladých ovocných stromků a stěn počkejte raději až na duben. Pozor, peckoviny řežte až po vyrašení lístků nebo po odkvětu. Krátké a nedorostlé výhony maliníku a ostružníku odstřihněte u země, ostatní zkraťte asi na 120-140 cm.

8. Zkontrolujte kamenné zídky a chodníčky, zda neutrpěly mrazem a nepotřebují údržbu. Vyčistěte a dezinfikujte květináče a nádoby na předpěstování za použití roztoku Sava a vody v poměru 1:10 s následným oplachem.

9. Jakmile z trávníku zmizí sněhová pokrývka, vyčistěte jej od zbylého listí a mechu. Ideální je ošetřit trávník vertikutátorem. U malého trávníku postačí pečlivé vyhrabání hráběmi. Potom přichází na řadu provzdušnění, případně dosev holých míst.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden