Takto nachystaný brokolicový krém na talíři lahodí oku i chuti.
Ingredience:
1 větší brokolice
1 cibule
40 g másla
3 lžíce hladké mouky
200 ml zakysané smetany
4 lžíce mléka
1,5 l vody nebo vývaru
zeleninový vývar z brokolice
petrželová nať
sůl
Postup:
Ve velkém hrn ci rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova, pak přidáme mouku a uděláme jíšku. Poté zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme omytou a na růžičky rozebranou brokolici a vaříme, dokud nezměkne.
Přidáme rozšlehanou smetanu s trochou mléka, podle chuti osolíme, nastrouháme trochu muškátového oříšku a ještě krátce povaříme.
Nakonec tyčovým mixérem dobře rozmixujeme na hladký krém. Dozdobíme čerstvou petrželkou.
Podáváme nejlépe s nasucho opečenými kousky pečiva. Nebo doprostřed můžeme umístit krajíček opražené domácí veky.
.