Můj čas na kafíčko

Bronzově krásná pokožka

Jak si letní slunce užít naplno a neublížit si? Připravili jsme pro vás ty nejlepší tipy, díky kterým bude vaše kůže krásně opálená a zdravá.

Opalování vašeho jedinečného těla je v pořádku, pokud dodržujete zásady, díky kterým svou kůži nespálíte a ušetříte si další nepříjemné následky.

Dostatečně silný faktor

Pro světlé fototypy a děti je ideální SPF 50+, pro ostatní minimálně SPF 30. Při pobytu na sluníčku se nezapomeňte namazat každé 2 hodiny a vždy po koupání, i když používáte voděodolný krém. Ten vás před spálením ochrání při koupání, ale po něm se jeho účinnost snižuje.

Dvojí ochrana

Ve zkratce si stačí pamatovat: UVB – burning (spálení), UVA – ageing (stárnutí). Pokud chcete být chráněni před oběma typy záření, kontrolujte obaly, ne všechny výrobky totiž obsahují i UVA.

Citlivá místa

Některá místa jsou náchylnější ke spálení než jiná, přesto na ně často zapomínáme. Patří mezi ně nejen uši, nos, nebo nárty u nohou, ale také prsty, pěšinka ve vlasech, rty a oční víčka.

Kolik času?

Pamatujte, že i když se namažete, neznamená to, že můžete bez následků na sluníčku ležet celý den. Maximální délka pobytu na sluníčku bez přestávky by podle fototypu neměla překročit 30 minut až 2 hodiny.

V poledne do stínu

Opalování v poledne, kdy slunce pálí nejvíce, je doslova hazard. Buďte jako Italové či Španělé a dopřejte si mezi jedenáctou a třetí hodinou siestu někde ve stínu.

Poopalovací péče

Po opalování ze své kůže opatrně smyjte zbytky opalovacího krému a ošetřete ji jemným hydratačním krémem nebo mlékem. Urychlíte tak její regeneraci a zmenšíte případné škody způsobené sluncem.

Nezapomínejte na tekutiny

Při opalování je váš organismus vystaven vysoké vnější teplotě a vaše spotřeba tekutin by se měla při dvouhodinovém pobytu zvýšit o zhruba 1,5 litru vody.

Doplňujte důležité vitaminy

Ke krásnému opálení, ale i k celkovému zdraví pokožky přispívají všechny vitaminy skupiny B a vitamin A, známý jako beta-karoten. Užívat ho můžete například v potravinových doplňcích.

Chraňte oči krémem i brýlemi

Kůže v oblasti očí a oči samotné jsou velmi náchylné k poškození nadměrným slunečním zářením. Proto by kvalitní sluneční brýle s ochranou proti UV záření měly být vaší každodenní výbavou, i když se právě nechystáte na pláž.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden