Moje sladké tajemství

Broskvová galetka

Suroviny:

Na těsto:

170 g hladké mouky

25 g moučkového cukru

100 g vychlazeného másla

špetka soli

50 ml ledové vody

Na náplň:

3 broskve

1 lžíce cukru

½ lžičky skořice

2 lžíce strouhanky

špetka drceného hřebíčku

1 bílek

Postup:

V míse promíchejte mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů vypracujte drobenku. Do ní přidejte ledovou vodu a vypracujte těsto.

Postupujte co nejrychleji, jinak by těsto mohlo zřídnout. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici. Když je dostatečně vychlazené, rozválejte ho na tenký plát, vytvarujte kruh o průměru asi 35 cm a ten vložte do formy vyložené pečicím papírem.

Broskve omyjte, vypeckujte a nakrájejte na klínky. Na připravené těsto nasypejte strouhanku, navrch vyskládejte nakrájené broskve a okraje těsta přehněte přes ovoce.

Pomocí mašlovačky potřete kraje těsta bílkem a celý povrch koláče posypejte směsí cukru, skořice a hřebíčku. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Galetku podávejte ještě vlahou s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tip!

Povrch galetky můžete před pečením posypat plátky mandlí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden