Moje šťastná hvězda

Brutnák lékařský pomáhá s hubnutím

Je velmi chutný, proto ho můžete přidat do vašich oblíbených pokrmů. Anebo si z něj připravte zázračný čaj či tinkturu, která posílí vaše srdce.


Hodí se do jídel i do lektvarů. Snižuje horečku, cholesterol a také pomáhá posilovat srdce. Navíc není na pěstování náročný. Bude se mu dařit skoro všude.


Vyroste vám až do jednoho metru


Brutnák je až metr vysoká a mohutná rostlina, jejíž listy jsou velmi chutné, obdobně jako například květy meduňky.


Dorůstá až do výšky 1 metru. Vyroste vám v jakékoli půdě, ale nejraději má tu propustnou. Také miluje sluníčko.


Rostlinu vysévejte vždy po třech semenech do hloubky 1 cm. Vyroste vám jako z vody. Mladé lístky se dají sklízet už po osmi týdnech.


Brutnák je až metr vysoká a mohutná rostlina, jejíž listy jsou velmi chutné, obdobně jako například květy meduňky.

Stimuluje nervovou soustavu

Brutnák lékařský má spoustu pozitivních účinků. Využít ho mohou především lidé, kteří trpí onemocněním spojeným s nervovou soustavou. Bylinka taktéž posiluje kardiovaskulární systém a má i protizánětlivé vlastnosti.

Stimuluje metabolismus, proto ho můžete využít i při hubnutí. A v neposlední řadě léčí všechna možná kožní onemocnění včetně lupénky, zánětů a jiných drobných poranění.

Tinktura snižuje krevní tlak

Brutnáková vinná tinktura snižuje cholesterol, pozitivně působí na činnost srdce a léčí kožní problémy. Snižuje krevní tlak a má i protizánětlivé účinky.

Připravte si 10 g sušených květů a listů a zalijte je 200 ml kvalitního bílého vína. Ve skleněné nádobě nechte tekutinu odležet na teplém a stinném místě po dobu pěti dnů. Pak ji sceďte a užívejte podle potřeby jednu až dvě lžičky denně, případně si tinkturou můžete pomazat postiženou kůži.

Čaj pro každý den

Na hubnoucí kúru je naprosto ideální. Pijte jeden až dva šálky denně. Jednu čajovou lžičku sušené natě spařte 250 ml vroucí vody. Nechte deset minut louhovat a pak čaj sceďte.

Do každé kuchyně

Čerstvé brutnákové listy najdou uplatnění také v kuchyni. Hodí se do bylinkových másel, pomazánek, majonéz a marinád na sýry i maso. Skvěle chutná i v zeleninových salátech nebo v pestu. Využít však můžete i jeho krásně modré květy, které se přidávají do bylinných octů a také se jimi zdobí pokrmy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden