Brynzové brambory

Příprava: 60 min Cena za 1 porci: 18 Kč

Suroviny na 4 porce:

1 kg nových brambor
250 g slaniny
kousek másla
300 g brynzy
250 ml smetany ke šlehání
3 celá vejce
podle chuti sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Nové brambory důkladně omyjeme (neloupeme), zalijeme vodou a asi jen 10 minut povaříme. Z brambor slijeme vodu a necháme částečně vychladnout. Potom je nakrájíme na kolečka.

Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme dokřupava. Brynzu podle potřeby zředíme smetanou, aby se dala snadno roztírat. Pekáček na zapečené brambory nebo zapékací misku důkladně vytřeme máslem.

2. Na dno misky rozložíme asi tak třetinu brambor, potřeme je polovinou ovčí brynzy a vše posypeme polovinou nakrájené a vyškvařené slaniny. Na směs naskládáme druhou třetinu nových brambor, vše potřeme zbytkem rozředěné brynzy a nakonec posypeme zbylou domácí slaninou.

Vrstvu zakryjeme zbytkem brambor a pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Zbylou smetanu rozšleháme s celými vejci.

3. Po 10 minutách pečení vyndáme pekáč z trouby, brambory zalijeme vejci se smetanou, lehce posolíme a opepříme. Všechno vrátíme do trouby a dopečeme dozlatova, cca 30 minut.

Na talíři dozdobíme čerstvými bylinkami (majoránka, oregano...) a podáváme s kefírem nebo se zeleninovým salátem.

reklama
reklama

Komentáře