Můj čas na kafíčko

Bůček pomalu pečený

Suroviny:

700 g vepřového bůčku

1 lžíce nasekaného rozmarýnu

2 stroužky česneku

sůl

2 cibule nakrájené na plátky

300 ml vepřového vývaru.

Kůži na bůčku nechte, bude pěkně křupavá.

Postup:

Kůži a vrstvu tuku na bůčku důkladně ostrým nožem příčně nařežte, jakoby do kostiček. Maso pak přelijte ve dřezu vařící vodou. Kůže se tak stáhne a pečením zkřehne a bude křupavá. Poté maso důkladně osušte a nechte ještě 30 minut odpočívat.

V hmoždíři důkladně roztlučte rozmarýn s česnekem. Společně se solí pak tuto voňavou směs vetřete do kůže a tuku.

Troubu rozehřejte na 220 °C. Do hlubokého pekáče nasypte cibuli, na ni nalijte vývar, navrch položte bůček, přiklopte poklicí a pečte 30 minut.

Potom snižte teplotu na 150 °C a pečte další 1,5–2 hodiny, dokud nebude maso křehké a kůže křupavá.

Upečený bůček vyndejte z trouby a nechte je 10–15 minut na teplém místě odpočívat. Teprve potom maso nakrájejte a podávejte například se šťouchanými brambory, ochucenými česnekem a tymiánem.

Pomalým pečením si maso zachová šťavnatost.

Pokud do nich zamícháte i slaninku nakrájenou na kostičky a vyškvařenou, rozhodně neuděláte chybu. Vznikne tak lahodná příloha, která se bude k pečenému bůčku báječně hodit.

Tip:

Až si půjdete maso koupit, požádejte řezníka, ať vám na bůčku nechá kůži. Pečená křupavá kůžička je totiž vynikající lahůdka. Žebra také neodřezávejte, díky nim je maso chutnější.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden