Můj kousek štěstí

„Bude mi zima“, říká vaše pleť!

Sotva se naše pokožka vzpamatovala z letních veder, přichází pro ni další zátěžový test – vlhké a sychravé dny, studený vítr, občas i mrazík.

Nejen pleť obličeje, ale celá naše pokožka potřebuje být neustále dostatečně hydratovaná, aby byla pružná, vypadala mladší, nebyla náchylná k větší tvorbě vrásek a různým poraněním.

Chce to tedy dodat jí dostatek vláhy, ale také další potřebné látky. Důležitý je například kolagen, kyselina hyaluronová, přírodní oleje a své udělají i potraviny a bylinky.

Čištění a výživa

Na podzim bychom měly změnit i způsob čištění pleti. Je dobré přejít na krémový odličovač a tonikum vyměnit za jemnou hydratační mlhu. Pomoc pleti v chladu poskytnou i pleťové masky. Některé si lehce připravíte doma.

Třeba mastná pleť ocení masku z nastrouhaného jablka, lžíce medu a lžičky mleté skořice. Vše dobře promíchejte a nechte působit 30 minut. Pomůže jí také maska ze dvou lžic bílého jogurtu a kostky droždí.

Hydratační masky prospějí suché i mastné pleti.

Suchá pleť trpí víc

Suché pleti zase prospěje maska z přezrálého banánu, který rozmačkáte a smícháte s extra panenským olivovým olejem (nebo bílým jogurtem) a žloutkem. Zkusit můžete i napařování, dříve často používané předchozími generacemi žen. Na tuto metodu už se pomalu zapomíná – a to je škoda.

Například dejte do vhodné nádoby 3 lžíce sušených květů heřmánků a lžíci listů máty a zalijte je horkou vodou. Po 5 minutách si přes hlavu přehoďte ručník a nad nádobou pleť napařujte 10–15 minut.

Heřmánek zklidní podráždění a podporuje hojení případných ranek, máta zase stahuje rozšířené póry. Nakonec ošetřete pleť hydratačním krémem na bázi oleje.

Hydratace je základ

Hydrataci a ochranu pokožky zvenku zajistí dostatek kyseliny hyaluronové, nejlépe v podobě pleťového séra. Poté použijte kvalitní hydratační krém, pro chladnější dny je ale vhodnější kosmetika na bázi oleje. Ta na pokožce vytváří ochranný film, který v ní udržuje vlhkost.

Vybrat si můžete třeba kokosový, mandlový nebo avokádový olej, nejlépe v bio kvalitě a ve vysoké koncentraci. Oleje mohou být obohacené o další potřebné látky, například beta glukan, který hydrataci a ochranu pokožky zdvojnásobí a urychlí i její regeneraci.

Kolagen a déčko

Základním stavebním materiálem pro pojivové tkáně je kolagen. Jenže sluneční záření, díky kterému jsme načerpali dávku důležitého vitaminu D, připravilo pokožku o slušnou dávku kolagenu.

Proto je potřeba jeho úbytek doplnit. Částečně to jde konzumací potravin s esenciálními mastnými kyselinami – skvěle pomáhají například mořské ryby, lněné semínko nebo mořské řasy.

Vnitřní výživa pleti

Podzim je také vhodným obdobím dopřát si kolagenovou kúru, tedy užívat vysoce koncentrovaný kolagen jako doplněk stravy, ideálně v hydrolyzované tekuté formě, protože z té dokáže tělo vstřebat až 99 % potřebných látek.

Obvykle se užívá po dobu tří měsíců, a kromě pokožky má pozitivní vliv i na nehty, vlasy a také klouby a svaly. Vstřebávání kolagenu podporuje vitamin C, takže se doporučuje užívat ho spolu s kolagenem.

Chraňte ruce i rty

Kůže na rukou musí odolávat nástrahám počasí stejně jako obličej, proto si zaslouží zvláštní pozornost a péči. I tady platí, že nejlepší ochranu a hydrataci zaručí mastnější krémy a zejména másla obsahující přírodní oleje.

Také jemná kůže na rtech bývá první, na které se projeví nedostatek tekutin, ale také vliv větru, vlhkosti nebo zimy. Rty si zaslouží hýčkání balzámem vyrobeným z kokosového oleje, včelího vosku nebo panenského mandlového oleje. Pak budou vláčné a chráněné.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden