Můj kousek štěstí

Buďte stále tak volná a svěží...

Potíte se také tak, madam? Toto konverzační téma rozhodně neuspěje, ale buďte připravena na tu otázku odpovědět záporně...

Deodoranty a antiperspiranty mohou někomu vadit kvůli chemickým příměsím a dráždit citlivou pokožku. Pokud je to váš případ, zkuste tyto přírodní tipy. Ani ty sice nefungují stoprocentně, ale dokážou dobře mírnit nepříjemné projevy pocení.

Šalvěj lékařská

Listy téhle byliny obsahují třísloviny, které umějí potlačovat aktivitu potních žláz a tím i mírnit pocení, a to kdekoli na těle. Kromě toho má také antibakteriální a antiparazitní účinky. Popíjejte kdykoli během dne šalvějový čaj, ideálně vlažný nebo studený.

Odvar můžete používat i k potírání pokožky, případně si ho přidat do večerní koupele. Na jeden hrnek šalvějového čaje nasypte lžičku sušené šalvěje do nádoby z varného skla a zalijte 2 dl vařící vody. Nechte 5–10 minut vylouhovat a pak přeceďte do hrnečku.

Přeslička rolní

Podobně funguje i přeslička. Odvar z ní má dezinfekční schopnosti, takže mimo jiné pomáhá při ekzémech, zánětech v dutině ústní, zklidňuje mastnou pleť a funguje při nadměrném pocení nohou.

Odvar si uděláte ze 6 lžic sušené přesličky, které zalijete 1 l vařící vody a necháte 15 minut louhovat. Pak stačí nalít ho do lázně, nebo použít na koupel nohou.

Levandule

Krásně vonící bylinka má široké využití a jedno z nich je omezení pocení. Udělejte si levandulový pudr: trochu kukuřičného škrobu smíchejte s rozdrcenými kvítky levandule a několika kapkami levandulové silice a používejte jako zásyp, stačí jen velmi malé množství.

Levandulový výluh můžete přidat také do koupele. 3–4 lžíce sušených nebo čerstvých květů zalijte 1 l vařící vody, nechte louhovat 15 minut, poté sceďte a nalijte do vany. Nebo do ní vhoďte bavlněný sáček s levandulovými květy.

Molům levandule nevoní, ale nám ano. A prospívá!

Jablečný ocet

Do večerní koupele můžete přidat také jablečný ocet, který stahuje póry a eliminuje pocení. Před spaním také můžete do octa namočit vatový tamponek a poté s ním potřít potřebná místa. Nechte ho zaschnout a opláchněte až ráno.

Dubová kůra

Odvar z dubové kůry se doporučuje zejména proti pocení chodidel, ale funguje i na ostatní části těla. Připravíte ho snadno: 1 lžíci dubové kůry nasypejte do 1 l vody a povařte ji 5–10 minut.

Teplý využijete na koupel nohu nebo ho můžete přidat do lázně. Také můžete vychladlým odvarem pomocí tamponu dvakrát denně, ráno a večer, potírat potřebná místa na těle.

Odvar z dubové kůry je stoprocentně přírodní léčivo.

Kamenec

Kamenec je minerální kámen, který má stahující efekt, však ho také muži používají pro zastavení krvácení při holení. Koupíte ho v drogerii, účinný je i na drobná poranění. Neucpává póry a nebrání přirozeným fyziologickým procesům. Reguluje tvorbu potu a neutralizuje zápach.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden