Můj čas na kafíčko

Bylinky k posílení průdušek

Uvolňují hleny, léčí chrapot, záduchu i katar...

Začátkem jara není o nachlazení nouze. Zasažené průdušky můžete léčit i několik týdnů. S pomocí bylin se kašle zbavíte rychleji a průdušky se lépe zregenerují.

Žlutá kvítka
Sušený podběl se k léčbě kašle a nachlazení používá už od pradávna. Zlepšuje vykašlávání hlenu a snižuje jeho množství v průduškách. Blahodárně působí na regeneraci sliznice dýchacího ústrojí, takže je dobré pít podbělový čaj ještě několik dní poté, co přestanete kašlat. U astmatiků pomáhá předcházet záchvatům při nachlazení.

Do rozprašovače
Vonný eukalyptus pochází z Austrálie. Jeho silice usnadňuje dýchání a odkašlávaní. Proto se často přidává do pastilek proti kašli. V případě nachlazení nakapejte pár kapek eukalyptového oleje do vody v rozprašovači a několikrát denně jí osvěžte vzduch v bytě či kanceláři. Také jej můžete nakapat do aromalampy.

Islandský lišejník
Bledý lišejník s jemnými větvičkami roste v severských zemích i v českých horách. Má silné protizánětlivé účinky, díky vysokému obsahu slizovin zklidňuje plicní sliznici podrážděnou kašlem. Přidává se do čajových směsí a do sirupů proti kašli.

Sladké dřevo
Lékořice je oblíbená nejen pro své léčivé účinky, ale také výraznou vůni a sladkou chuť. Do čajů proti kašli se přidává, protože zklidňuje a uvolňuje sliznice a zlepšuje dýchání. Podle čínské medicíny navíc zesiluje účinky ostatních bylin.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden