Moje sladké tajemství

Bylinky, které vám nesmí chybět

Pěstování bylinek zvládne i málo zkušený pěstitel. Daří se jim jak uvnitř místnosti na okenních parapetech, tak venku v okrasných nádobách nebo na záhonech. Nejvíc ale jistě uvítáte, když jsou po ruce při vaření a grilování, že?

Zahrnují neuvěřitelné množství druhů nejrůznějších vůní. Jednotlivé druhy se od sebe liší jak tvarem, tak i barvou listů, která může být od zelené po nachovou, stříbřitou až po zlatavou. Pro pěstování je třeba znát především to, kterým druhům svědčí slunce více než jiným.

Které bylinky milují sluníčko?

Majoránce, šalvěji, dobromyslu, rozmarýnu, bazalce a tymiánu dopřejte dostatek světla. V polostínu je nejlépe pažitce, petrželi, mátě a kerblíku, vyžadují ale také vyšší zálivku.

Na pěstování je citlivější bazalka, proto je dobré ji pěstovat v interiéru, kde snadno zkontrolujeme, jak se jí daří. Mátu a pelyněk je lepší pěstovat v květináčích jednotlivě, protože se poměrně dost rozrůstají.

Začínáme s výsevem

Pokud si chcete bylinky vypěstovat sami, je třeba nejdříve zvážit, zda chcete pěstovat pouze jednu rostlinu, nebo více. U jedné rostliny se vyplatí zakoupit již vypěstovanou sazenici. U pěstování většího množství bylinek je výhodnější je výsevem vypěstovat.

S výsevem začínáme od dubna. Přímo do květináčů vyséváme semena pažitky, estragonu, bazalky a petržele. Po výsevu květináč přikryjeme igelitovým sáčkem a umístíme jej na teplé místo (ideální je v tomto případě okenní parapet.

Po jejich naklíčení je přemísťujeme na okenní římsu pro jejich lepší uzrání. Pro vytvoření více listů se vyplatí rostliny přesadit do většího květináče.

Při pěstování v místnosti jsou bylinky poměrně náročné na vzdušnou vlhkost, kterou jim zajistíme umístěním květináče do misky s vlhkými oblázky. Naopak bazalka zvýšení vlhkosti nevyžaduje.

Jak na úspěšné pěstování?

Pro pěstování jsou ideální teploty okolo 20 °C, bez průvanu. Zaléváme vždy tak, aby substrát nebyl ani přemokřený, ani příliš vysušený. Vlhkost substrátu snadno zkontrolujeme prstem.

Při pěstování na okenním parapetu je třeba rostliny pravidelně otáčet, aby rostlina byla rovnoměrně vystavena slunci. Pro podpoření keříčkového růstu vyštipujeme pravidelně růstové vrcholy.

Při venkovním pěstování bylinky vysazujeme do nejrůznějších okrasných nádob. Milovníci bylinek je rádi pěstují ve speciální nádobě na bylinky, tzv. petrželáku, který má boční otvory přímo připravené pro osázení.

S bylinkou ven?

Bylinky jsou také velice půvabné v závěsných nádobách, kde zejména vyniknou ty s plazivým a bujným růstem. Při osazování okrasných nádob však respektujte, zda se některé druhy snášejí, či nikoli.

Například petržel neprospívá vedle máty a fenyklu se nedaří s koriandrem, koprem a kmínem. Semena jednoletých druhů vyséváme na jaře na záhon, semena dvouletých druhů na podzim, aby do zimy stačily zakořenit.

Přímo na záhon můžeme vysévat koriandr, pelyněk, heřmánek, meduňku lékařskou, měsíček, anýz a brutnák.

A co dál na zahrádce?

Bylinkami začínáme, ovšem v dubnu už zahrada samotná čeká, až vysadíte zeleninu či ovoce. Na které druhy je nejvyšší čas?

 cibulka, šalotka a raný česnek

 předpěstováváme sazenice okurek, rajčat, paprik, melounů, dýní a cuket (na záhon přijdou v druhé polovině května)

 v teplejších oblastech je možné přímo na záhon vysévat špenát, mák, hrách, červenou řepu a kořenovou zeleninu

 do studeného pařeniště nebo přímo na venkovní záhon sejeme letní salát, kedlubny, zimní pór, růžičkovou kapustu a zelí

 dokončujeme výsadbu jahod

 dokončujeme předjarní postřik broskvoní proti kadeřavosti listů

 pokračujeme ve vysazování maliníků bez kořenového balu

 peckoviny a bujně rostoucí jádroviny prořezáváme

 dokončujeme výsadbu ovocných stromů a keřů

 v teplejších oblastech je možné přímo na záhon vysévat špenát, mák, hrách,

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden