Moje sladké tajemství

Bylinky pro vaši domácí lékárničku

Určitě máte doma různé tabletky, které vám zaberou při náhlém zdravotním problému. Stejně tak byste ale měli mít po ruce bylinky, které fungují při běžných potížích, jako je rýma nebo teplota a skvěle nahradí chemii.

Bolest hlavy

Stres, přepracování, špatné držení těla, zablokovaná krční páteř, nevhodný stahující účes, kolísání hladiny hormonů v klilmaktériu, změny počasí nebo tlaku, to vše může způsobovat nepříjemné bolesti hlavy.

Na ty vám spolehlivě zabere kopretina řimbaba, kterou si můžete pěstovat doma v květináči nebo na zahradě. V případě akutní bolesti rozžvýkejte a zapijte přímo kousek čerstvého lístku kopretiny. Musíte však mít na paměti, že list je velmi hořký.

Zahlenění

Hleny spolehlivě uvolňuje šťáva z obyčejné cibule. Tu si připravíte tak, že dvě velké nakrájené cibule zasypete cukrem nebo zalijete medem a necháte do druhého dne odstát. Vzniklou šťávu slijte a užívejte po jedné kávové lžičce třikrát denně.

Šťávu si musíte každý druhý den připravit čerstvou. Průduškám také pomůže inhalace odvaru tymiánu.

Střevní potíže

Pokud vás trápí průjem, zkuste před každým jídlem vypít odvar ze sušených borůvek nebo brusinek.

Ty ještě navíc harmonizují střevní mikroflóru. Rovněž vám pomůže dubová kůra, kterou stačí nadrobno nasekat. 2 kávové lžičky kůry nechte projít krátkým varem v šálku vody. Po scezení nechte ještě asi 5 minut odstát.

Pijte ho vlažný. Pokud průjem do tří dnů neustoupí, je třeba navštívit lékaře.

Klimakterium a ženské potíže

V případě, že procházíte náročným obdobím klimakteria, neměly by vám v bylinkové lékárničce chybět jetelové květy.

Prospět by vám měl i čaj z listů malinovníku nebo ostružiníku, který harmonizuje ženské pohlavní orgány. Ten se rovněž používá se i při bolestivé menstruaci. Pokud se naopak snažíte o miminko, vyzkoušejte kontryhel.

Ten má vliv na sliznici dělohy.

Kašel a teplota

Osvědčenými bylinkami proti kašli a nachlazení jsou jitrocel, mateřídouška, bazalka a eukalyptus. Dále pak lipový květ, který působí potopudně, takže se užívá při zánětech horních cest dýchacích spojených s horečkou.

Pokud chcete použít lipový květ při těchto obtížích, můžete do výluhu ze sušených lipových listů přidat i sušené květy černého bezu, heřmánku nebo listy maliníku.

Nervozita a stres

Cítíte se ve stresu, špatně spíte nebo trpíte úzkostmi? Pak byste si měli opatřit sušené květy třezalky tečkované nebo nějaký bylinkový přípravek z této rostliny. Ty jsou dnes volně prodejné v každé lékárně.

Třezalka je totiž označovaná jako nejsilnější bylinné antidepresivum, přitom nemá žádné vedlejší účinky. Ale pozor! Nelze ji užívat, pokud berete antidepresiva..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden