Můj čas na kafíčko

Bylinky proti nachlazení

Na první pohled se jedná o banální nemoc, která je spíš nepříjemná než nebezpečná. Vyzkoušejte osvědčené bylinky, kterými nachlazení „kurýrovaly“ už naše babičky.   Nachlazení se šíří stejně jako chřipka a její léčení může trvat dva více týdnů.

Onemocnění rozhodně nepřecházejte, a pokud hned nechcete polykat prášky, poradíme vám přírodní cestu.

Horká eukalyptová lázeň

Než si vleze pod peřinu, připravte si horkou lázeň. Voda by měla mít maximálně 40 °C. Do koupele přidejte pár kapek oleje z eukalyptu, tymiánu nebo výtažek ze smrkového jehličí. Podporují prokrvení, tiší bolest a zvyšují teplotu těla, což je v tomto případě žádoucí. Naložte se zhruba na 15 minut. Pokud máte horečku, pak na horkou lázeň ale raději zapomeňte, mohlo by to pro vás znamenat příliš velkou zátěž.

Zázvorový čaj s medem

Po koupeli byste si měla dát buď řebříčkový, nebo zázvorový čaj. Oba podporují pocení. Řebříček otevírá póry, vyvolává pocení a urychluje průběh horečky. Lžíci sušené bylinky zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut vylouhovat. Jakmile čaj vystydne tak, aby se dal pít, přeceďte ho a vypijte jeden až dva šálky. Zázvorový čaj připravíte tak, že necháte vylouhovat půl lžičky nasekaného oddenku zázvoru, přecedíte a vypijete. Pro lepší chuť můžete čaj ještě doplnit citronem a medem.

Tymiánová aromaterapie

Měli byste se snažit udržet co nejvíce v teple, proto se pořádně oblečte a než se zachumláte do peřin, nakapejte si pár kapek tymiánového esenciálního olejíčku do aromalampy. I tymián podporuje pocení a jako bonus podporuje vykašlávání a zbavuje tělo zánětu. Nezapomeňte udržet v teple i hlavu, klidně si nasaďte čepici nebo uvažte šátek. Zpod peřiny by vám měl koukat jenom nos, v místnosti by měla být zavřená okna a teplota kolem 22 °C. Pouze nárazově vyvětrejte.

Podpořte vylučování kopřivou

Škodliviny odchází nejen potem, ale také močí. Proto je vhodné doplňovat pravidelně vhodné tekutiny. Nejlépe v podobě močopudných směsí čajů. Skvělá je pro tyto účely například kopřiva. Je totiž proslulá svými detoxikačními schopnostmi a často se využívá také pro očistné kůry na jaře. Čaj si připravíte jednoduše ze dvou lžiček sušených kopřiv, které přelijete čtvrt litrem vody a necháte je přejít varem. Po 10 minutách přecedíte a vlažný čaj pijete třikrát denně.

Něco ostřejšího na zub

Uvádí se také, že pokud si dáme nějaké pikantní jídlo, vaše tělo se „zahřeje zevnitř“. Takřka okamžitě můžete cítit, jak se vám po těle rozlévá příjemné horko. Za vše může látka kapsaicin, kterou obsahují například chilli papričky nebo také kajenský pepř. Navíc pokud máte doma krém či mast s kapsaicinem, natřete s ním bolavé klouby ještě dříve, než si vleze do postele. Účinně totiž podporuje pocení a zbaví vás od bolesti svalů a kloubů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden