Moje sladké tajemství

Bylinky ze zahrádky: Růže šípková

Dobře je usušte

Šípková růže kvete v květnu a červnu, šípky dozrávají v srpnu a září. Tehdy je dobré si je nasušit do zásoby. A to co nejrychleji na dobře větraném místě, při teplotě 60 °C. Důkladně je povařte Pokud budete zpracovávat čerstvé šípky, musíte je vařit na mírném ohni asi 10–20 minut.

Tento postup můžete zopakovat až 4krát. Pak šípky vyhoďte a použijte výluh. Nejsilnější bývá 2. a 3. výluh.

Šípkový sirup

Pro přípravu skvělého šípkového sirupu budete potřebovat 1 kg zralých šípků, 2 l vody a 1,5 kg cukru.

Šípky rozdrťte a zalijte vodou, Přiveďte k varu a pomalu vařte 10 minut. Hotový odvar přeceďte nejprve přes sítko a pak přes plátno. Hotovou šťávu uveďte do varu a přidejte cukr. Když se rozpustí, ještě teplý sirup nalijte do sklenic a dobře uzavřete.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden