Můj kousek štěstí

Bylo mi 50. Kdy a kam na prohlídku?

S přibývajícími léty míváme tendenci na různými vyšetřeními mávnout rukou. Jenže právě preventivní prohlídky by se měly stát pevnou součástí vaší péče o sebe a své zdraví. Co rozhodně nezanedbat a na co máte nárok?

Praktický lékař

Na všeobecnou preventivní prohlídku u praktického lékaře máte nárok jednou za dva roky a měli byste ji absolvovat, i když nemáte žádné zdravotní problémy. Může odhalit a odvrátit mnohé nebezpečné nemoci. Prohlídka zahrnuje kontrolu anamnézy a proběhlých očkování (třeba proti tetanu), základní fyzické vyšetření včetně změření tlaku, EKG, orientační kontrolu zraku a sluchu, provedení základních krevních testů (například hladiny cholesterolu a cukru) a vyšetření moči.

Mamograf

Na bezplatné vyšetření prsou mají nárok ženy od 45 let jednou za dva roky, některé zdravotní pojišťovny ale proplácejí toto vyšetření svým klientkám už od 40 let věku. Pokud spadáte do rizikové skupiny, pak vám lékař doporučí vyšetření aspoň jednou ročně. Karcinom prsu patří k nejčastějším typům rakoviny u žen a riziko narůstá společně s věkem, nejčastěji se objevuje mezi 60. a 70. rokem. Zachycení nádoru v raném stadiu zaručuje vysokou pravděpodobnost úplného vyléčení.

Gynekologie

Mnohé ženy po menopauze mají dojem, že se jich preventivní gynekologické prohlídky už netýkají. Také si často myslí, že pokud žijí ve stálém partnerském svazku, nemohou dostat rakovinu děložního čípku. Jenže virus, který ji způsobuje, může v organismu dřímat i desítky let! Nepodceňujte proto pravidelné prohlídky jednou ročně ani v pokročilejším věku – i tady platí, že včasný záchyt znamená vysokou šanci na vyléčení.

Oční

Lidé nad padesát let by měli absolvovat preventivní oční prohlídku jednou za jeden až dva roky. Preventivní prohlídka slouží nejen k případnému stanovení dioptrií, ale i k případnému odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně, a pokud se jejich léčba promešká, může být i pozdě.

Zubní

Na preventivní stomatologickou prohlídku máte nárok jednou za půl roku. Právě na zubech se mnohdy podepisuje věk i celkový zdravotní stav. S přibývajícími léty bývá častější nejen vyšší kazivost zubů, ale také vznik zánětů v ústech, které dále ovlivňují i choroby srdce, plic či cukrovku.

Screening nádorů tlustého střeva a konečníku

Zhoubný nádor střev je u nás jedním z nejčastějších nádorových onemocnění a opět je výhodné ho zachytit v počátečním stadiu. Vyšetření se provádí jednoduše a bezbolestně prostřednictvím testu na okultní krvácení do stolice, který si můžete udělat sami doma. Od 55 let na něj máte nárok jednou za dva roky a jednou za deset let se doporučuje kolonoskopie.

Kožní

V rámci onkologické prevence byste si měli také každý rok nechat vyšetřit znaménka na kůži, zvláště po létě. Díky tomu lze zavčas podchytit případnou nebezpečnou rakovinu kůže.

Dobré rady:

Informujte se u svého lékaře nebo zdravotní pojišťovny, na co všechno máte nárok.

Preventivní prohlídky se provádějí v dobu, kdy nechodí nemocní pacienti, nemusíte se proto bát, že v čekárně něco „chytnete“.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden