Moje chvilka pohody

Čarovné svatojánské byliny

Svatojánská noc je svátkem letního slunovratu a společně s ní přichází léto. Příroda je v plném rozkvětu a rozpuku. Ze stromů vyzařuje energie a síla, květy rozkvétají a krásně voní a nastává období, kdy je vhodné sbírat bylinky, které podle tradice mají právě na svatého Jana kouzelnou moc.

Celá staletí byla jako královna těchto bylin označována Třezalka tečkovaná. Babky kořenářky s jejím sběrem záměrně čekaly na období kolem svatojánské noci, kdy je třezalka na počátku rozkvětu a obsahuje nejvíce účinných látek.

IMG_4386

Bylina je tělu velmi přínosná díky svým výrazně protizánětlivým, zklidňujícím a dezinfekčním účinkům. Z rostliny se mimo jiné vyrábí Svatojánský třezalkový olej - odpradávna důležitá součást výbavy domácích lékárniček všech selských stavení.

Třezalce, označované rovněž jako kvítí Panny Marie nebo kořen Matky Boží, byly tradičně přisuzovány mimořádné schopnosti při ochraně šestinedělek i domu před zlými mocnostmi a při získávání přízně milované osoby.

V Čechách se jí proto lidově říkalo milovníček nebo laskavé koření.   Tradiční třezalkový olej, který neobsahuje žádné přidané látky, se pozná podle syté karmínově červené barvy. Tu získává díky šetrné studené maceraci správně nakvetlých a čerstvých poupat třezalky tečkované ve slunečnicovém oleji bez použití chemických přísad.

Přípravek zjemňuje a zklidňuje suchou, citlivou a podrážděnou pleť. Je vhodný k regeneraci při spálení pleti od sluníčka, při popáleninách nebo na jizvy. Využít ho mohou i maminky k obnově pokožky u miminek při opruzeninách, nebo starší generace pro jeho hojivé účinky na proleženiny.

trezalkovy-olej-215

Doporučuje se na masáže bolavých zad a svalů. Prokazatelně pomáhá i při migrénách a neurózách díky svým zklidňujícím a antidepresivním účinkům. Stačí do horké koupele přidat pár kapek a okamžitě se začne linout příjemná vůně, která navodí uklidňující atmosféru.

Olej má své uplatnění také při nemocech dýchacích cest, kdy je vhodné přikládat teplé obklady na hrudník k usnadnění odkašlávání.   Připravit si třezalkový olej není vůbec těžké, ale pro většinu lidí časově náročnější a proto je možnost vybrat si produkt přímo od výrobců, kteří přistupují k výrobě bylinných produktů tradičním způsobem s důrazem na zachování návaznosti k živé přírodě.

Rodinná firma Dr. Dudek tímto výrobcem beze sporu je. Kromě Svatojánského třezalkového oleje vyrábí tradičními postupy také další bylinnou kosmetiku, která díky svému čistě přírodnímu složení pomáhá našemu tělu ideálně regenerovat.

https://www.youtube.com/watch?v=kDRuKc2vJX0

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden