Můj kousek štěstí

Čas, který někdy bolí

S přechodem máme obvykle spojené výkyvy nálad, únavu, pocení a návaly horka. Doprovázejí ho ale i symptomy, které jsou vysloveně bolestivé.

Ženy v klimakteriu často trpí i na migrény nebo bolesti kloubů. Jak si od bolestí ulevit a lze jim předcházet?

Migrény

Úbytek estrogenu bývá častou příčinou silných migrén, které jsou u žen v klimakteriu téměř dvojnásobně časté. Po přechodu, když se hormonální hladiny zase ustálí, mohou naštěstí samy vymizet.

Migréna bývá často velmi úporná.

Bolesti kloubů

Ty jsou samozřejmě i běžným příznakem stárnutí, ale mohou se objevit i v souvislosti s přechodem. Zřejmě za tím stojí opět hormonální změny. Estrogen se totiž mimo jiné podílí na potlačování zánětů, a když ho začne ubývat, mohou se klouby snadněji zanítit, natéct a začít bolet.

Obvykle se tyto bolesti nejvíc projevují ráno a v průběhu dne ustupují. Nejčastěji jde o bolest, ztuhlost, otoky nebo pocity pálení v krční páteři, čelisti, ramenou a loktech, případně v zápěstí či článcích prstů.

Suché sliznice

Typickou bolestí při i po přechodu je bolest při pohlavním styku, která je zapříčiněna vysycháním sliznic, včetně té poševní. Vaginální atrofie způsobuje nepříjemné pocity svědění či pálení a někdy je bolest natolik velká, že pohlavní styk není možný.

Co pomůže?

Na migrény a bolesti kloubů pomohou léky proti bolesti, zmírnit je mohou i ledové obklady. S vaginální suchostí je možné bojovat pomocí lubrikantů – krémů nebo čípků s obsahem kyseliny hyaluronové, dostatečným pitným režimem a zvýšeným příjmem omega-3 mastných kyselin. Na řadu symptomů zabírají fytoestrogeny, tedy rostlinné hormony.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden