Moje chvilka pohody

Čas letniček a bobulí

Nyní je nejvyšší čas pro výsadbu ocúnů, které vykvetou koncem srpna a v září. Zahrada hýří barvami a proto na ni rádi a často sedáváte. Určitě se najde čas i na nějakou pěknou zahradní párty.

Největší radost z květů nám dopřejí letničky. Kvetou však ještě i některé druhy pozdních trvalek. Kromě květů vytvářejí koncem léta některé druhy okrasných dřevin barevné bobule, které je nádherně dozdobí. Jak ale jistě dobře víte, práce na zahradě nikdy nekončí. Ani teď, v době největších veder.

1. Živým plotům z listnatých dřevin proveďte druhý řez během vegetace. Třetí rok po výsadbě živého plotu z jehličnanů je vhodný řez postranních výhonů, přičemž boční strany by neměly tvořit rovnou plochu. Výšku plotu zásadně neupravujte, i když výška jednotlivých dřevin je různá. Počkejte až do doby, kdy doroste požadované výšky.

2. Záhony stále pravidelně zalévejte a odplevelujte, odstraňujte odkvetlé květy trvalek a letniček. Vysokým trvalkám je třeba opatřit oporu nebo je vyvázat. U vistárie zaštipujte její letošní výhony za třetím a čtvrtým listem.

3. V srpnu je vhodný druhý letní řez růží, který již však není tak hluboký jako první. Ten se provádí vždy po odkvětu.

4. Skleníky větrejte ve dne i v noci. Správně je zastiňujte a chraňte rostliny proti popálení sluncem. Do sklizně přihnojujte tekutým hnojivem. Kontrolujte rostliny před napadením škůdci a plísněmi. Vysévat můžete čínské zelí, řezaný listový salát, ale i čekanku nebo fenykl. Ujistěte se, že do skleníku nevletěli žádní ptáci! Mají velké problémy najít cestu ven, i když jsou otevřené dveře a okna.

5. Je třeba věnovat zvýšenou pozornost tyčkovým rajčatům, jejichž vrcholky seřízněte, aby plody stihly dozrát ještě letos. Také růžičkové kapustě seřízněte vegetační vrchol. Tím podpoříte tvorbu a růst růžiček.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden