Moje sladké tajemství

Často je to o prsa...

Udělejte si čas a zkontrolujte si prsa. Jedině včasné odhalení karcinomu totiž vede k jeho úplnému vyléčení. Zabere vám to jen chvilku a zvládnete to sama v pohodlí domova.

Jednoznačná příčina rakoviny prsu zatím není známa. Lehce zvýšené riziko je u žen, které začaly menstruovat velmi brzy a menstruaci ukončily v pozdějším věku (cca 55 let věku), případně dlouhodobě užívají hormon estrogen.

Dalším rizikovým faktorem je věk – nejvíce ohrožené jsou ženy starší 40 let. Mírně zvýšené riziko výskytu je také u žen, které absolvovaly hormonální stimulaci kvůli umělému oplodnění. A rizikovými faktory jsou i obezita, alkoholismus a nezdravý životní styl.

1. Postavte se před zrcadlo

Vestoje před zrcadlem prohlédněte celou přední stranu hrudníku, a to od klíční kosti až pod prs, od hrudní kosti až pod paži. Všímejte si změny barvy kůže, změny barvy a tvaru bradavky, nové nerovnosti kdekoli v oblasti prsou nebo podpaží, zarudnutí a změny pórů kůže, výtoku z bradavky.

2. Kontrola vleže

Začněte v poloze vleže na zádech a lehce se přetočte na levý bok, tím se levou rukou dostanete lépe do pravé podpažní jamky a k vnějšímu kraji prsu. Pečlivě promněte každý kousek téhle části těla. Když máte zkontrolovanou tuto oblast, lehněte si na záda a prohmatejte vnitřní část prsu. Stejně postupujte i u druhého prsu.

3. Střídejte tlak

Snažte se při prohmatávání použít krouživý pohyb, který vám pomůže dobře obsáhnout celou vyšetřovanou plochu. Střídejte i intenzitu tlaku tak, abyste prohmataly různé vrstvy prsu. Nejdříve lehce zakružte a postupně s kroužením zvyšujte tlak.

4. Posaďte se

Nakonec vsedě stejným krouživým pohybem vyšetřete oblasti pod klíčními kostmi.

Kdy je nejlepší čas?

Nejvhodnější dobou pro samovyšetření je pátý až desátý den od začátku menstruace. Pokud nemenstruujete, tak jednou měsíčně v pravidelném intervalu. Také byste měly vědět, že když si nahmatáte bulku, jedná se v 80 % o něco jiného než o karcinom prsu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden