Moje šťastná hvězda

Čeká Adamovskou hořký konec v Ordinaci?

Potřebuje víc ona seriál nebo seriál ji?

Pediatrička Běla Valšíková v podání ZLATY ADAMOVSKÉ (57) patří v Ordinaci mezi hlavní postavy. Většina diváků si bez ní oblíbený seriál vůbec neumí představit. Přesto se proslýchá, že pro ni ve scénáři přestává být z více důvodů místo. Zmizí úplně?

Nepatří mezi herečky, které jdou ze seriálu do seriálu. Za seriálovou herečku sama sebe ani nepovažuje. Výrazných seriálových rolí má na kontě v podstatě jen několik. O to důležitější ale obzvláště některé z nich pro její kariéru byly a jsou.

Tou největší je bezesporu u diváků oblíbená pediatrička Valšíková z Ordinace v růžové zahradě 2. Díky sympatické roli ve sledovaném seriálu se Adamovská dlouhodobě drží na předních příčkách televizní popularity a díky tomu vydělává doslova královské peníze.

Herečka se i proto dlouhodobě spoléhá na to, že Ordinaci bez Valšíkové si nikdo neumí představit, a podle toho se stále častěji i chová. Je prý přesvědčená, že je pro seriál nepostradatelná. V této zahleděnosti jí ale možná uniká důležitý poznatek. Vzhledem k celkové délce seriálu není mezi jeho tvůrci už prý žádné tajemství, že v Ordinaci je každý nahraditelný. Tedy i Adamovská.

Bez jiskry

Jeden z důvodů, proč se mluví o tom, že by Běla Valšíková seriál mohla opustit, jsou údajně slábnoucí herecké výkony její představitelky. Sama Adamovská si příležitostně stěžuje, že pociťuje vyčerpání. „Když jste vytížený herec, jste v nějakém nasazení, to obnáší emoční vypětí, vydávání energie,“ vysvětluje herečka s tím, že energii je nutné někde nabírat.

A v tom je asi právě ten problém. Když je někdo tak vytížený jako Adamovská, prostoru na načerpání nové energie moc nezbývá. Zatímco v divadle nabíjí herce energií divák, při hektickém natáčení seriálu novou sílu není kde brát. To má prý na Zlatu stále větší vliv a z jejího ztvárňování Valšíkové se tak postupně stává nezáživná rutina.

Blíží se její konec?

Není se samozřejmě co divit, když hrát hlavní postavu pro herce obnáší klidně i dvanáct natáčecích dní měsíčně. Řešením by možná mohlo být, že by Valšíková alespoň dočasně dostávala ve scénáři méně prostoru. O tom ale prý její představitelka nechce ani slyšet. Mohl by to přitom být pro obě strany rozumný kompromis.

Začíná se totiž proslýchat i to, že scenáristům dělá stále větší problém vymýšlet pro roli Adamovské nový zajímavý děj, a to hlavně kvůli velkému prostoru, který v seriálu má. Alespoň upozadění by prý mohlo její postavě jen prospět.

Postava pediatričky Valšíkové se prý dostává do slepé uličky.

Neoblíbená potížistka

Jiné postavy do seriálu přicházejí a zase odcházejí, takže není složité pro ně nové zápletky vymýšlet. Naopak u dlouholetých stálic, jako je Adamovská a její pediatrička Běla, která už před kamerou prožila skoro všechno, co taková dětská lékařka prožít může, si tvůrci s novými zápletkami a vývojem postavy stále více lámou hlavu.

Postupné vyčerpání příběhu kolem ní je proto dalším důvodem, proč se o jejím možném konci v Ordinaci začíná mluvit. Jistý vliv na to, zda se v seriálu ještě udrží nebo se s rolí Běly bude muset rozloučit, by mohla mít i její údajně ne moc dobrá pověst u členů štábu.

Hlavní problém má být její věčná nespokojenost. Podle zdrojů ze zákulisí seriálu si příliš často kvůli něčemu stěžuje. Ať už se to má týkat samotného natáčení nebo zákulisního servisu pro herce. Každou chvíli se jí prý něco nelíbí a v kritice bývá údajně pěkně drsná.

Neváhá ztropit scénu ani kvůli banalitám. „Co jiní herci přejdou s úsměvem, ona zbytečně dramatizuje,“ prozrazuje zdroj, podle kterého dávají někteří členové štábu opatrně najevo, že by hodně uvítali, kdyby se její role v seriálu alespoň zmenšila a díky tomu měla méně natáčení.

Pauza nebo odchod

Fakt, že ani výrazná a pro seriál důležitá tvář nemusí mít svou pozici jistou, se potvrdil, když z Ordinace odešla DANA MORÁVKOVÁ (44). V jejím případě se také jako důvod uvádělo, že se tvůrci rozhodli dát divákům od Zdenky Suché na čas pauzu, protože už nevěděli, co s ní.

Pauza se ale protahovala tak dlouho, až se změnila v odchod Morávkové z Novy na Primu do VIP vražd. Je proto velká otázka, jak by na podobnou situaci reagovala Adamovská, především kvůli ztrátě tučného honoráře.

Milionová role

Není žádné tajemství, že si účinkováním v Ordinaci s exkluzivním honorářem asi 17 000 korun za jeden natáčecí den přišla už nejméně na 10 milionů. Případný konec v seriálu by tím pádem znamenal velký výpadek v pravidelném příjmu.

A není příliš reálné, že by si podobné peníze dokázala vyjednat v jiném seriálu, kam by přišla jako úplně nová postava. Z pohledu Adamovské je proto mnohem pravděpodobnější, že se bude snažit zůstat tam, kde je.

Jenže když to nevyšlo Daně Morávkové, proč by to mělo vyjít Zlatě? Přece jen je proto nejspíš nejvyšší čas se zamyslet, co bude, když dojde na nejhorší a Běla Valšíková Ordinaci opravdu opustí. Adamovská si jistě bude chtít nejdřív pořádně odpočinout.

Je ale jasné, že dřív nebo později natáčení a hlavně tučné honoráře začnou chybět. Bude spíše doufat v návrat Běly Valšíkové? Nebo se bude, podobně jako Dana Morávková, snažit uchytit v jiné roli v jiném seriálu a doufat, že jí diváci zachovají přízeň? Nutno podotknout, že Morávkové role policistky ve VIP vraždách zrovna nesedla.

Jenže příliš na výběr mezi dalšími seriály také není. Rozhodně nemůže počítat s penězi, na které je zvyklá z Ordinace. Když jí bude alespoň dočasně víc záležet na tom, aby v seriálu zase hrála, než kolik zrovna vydělává, mohla by případně v některém seriálu vystřídat některou z hereček, které se neosvědčily. Například v Ohnivém kuřeti, kde by mohla navíc hrát po boku svého muže PETRA ŠTĚPÁNKA (67). Nezbývá než počkat, zda se zvěsti o změnách v Ordinaci potvrdí.

Plastiky Zlatě nejsou cizí


Zatímco jiné herečky se zdráhají přiznat, zda podstoupily nějaký zkrášlovací chirurgický zákrok, Zlata je v tomto směru o něco otevřenější. Netají se tím, že si z praktických důvodů nechala chirurgicky upravit oční víčka. Podle ní to patří k hygieně moderní ženy. Herečka tento zákrok doporučuje všem, kteří mají problém s povislou kůží nebo své oči vnímají jako unavené. Nemusí to být přitom pouze kolem očí. Jiné zákroky, jako například botox, ale odmítá s tím, že vrásky neřeší, protože podle ní patří k životu a obličej člověka je podle ní mapa toho, co prožil. Poněkud zvláštní přístup, když si uvědomíme, že je tváří a zároveň spolumajitelkou kliniky estetické dermatologie. Že by známka dvojího metru?

S Petrem Štěpánkem tvoří nerozlučný pár.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden