Moje chvilka pohody

Čeká vás bohatá úroda

Červen je bohatý měsíc na sklizeň, ale také na důkladnou péči o vše, co vám na zahrádce roste. Samozřejmě nesmí chybět ani pořádný relax.

Na jabloních, hruškách, ale i meruňkách a broskvoních se objevily zelené plůdky, které podle potřeby přihnojujte. V polovině měsíce upevněte na kmeny lepové pásky a podle situace se pusťte i do chemické ochrany proti obaleči jabloňovému, mšicím, strupovitosti nebo padlí.

1. Sklízejte plody angreštu a rybízu. K přetíženým keřům dejte vhodné podpěry. Sklízejte také rané třešně.

2 Namnožte keře angreštu, pomocí řízků, které po ošetření stimulátorem napícháte do pařeniště. Ideální jsou 6 až 8 cm dlouhé polodřevnaté letorosty, kde spodní řez provedete těsně pod očkem a vrcholový mírně nad.

3 Postupně sklízejte mrkev, salát, rané zelí, kadeřávek, ale i brambory a loňský pórek. V druhé polovině měsíce přijde řada na cibuli sazečku a následně i česnek.

4 Sklizené záhony nechte trochu odpočinout a osaďte je třeba rostlinami na zelené hnojení. Pokud jste to zatím nestihli, urychleně dokončete výsadbu hlávkové kapusty, kedlubny a zelí. Ponechte si připravený výsevný záhon, kam by měla přijít semínka pro předpěstování salátu.

5 Na ostatní volné záhony postupně vysévejte černou ředkev a vodnici, v polovině měsíce endivii, čekanku salátovou a čínské zelí. Od konce měsíce můžete začít s výsevem špenátu pro pozdní sklizeň.

6 Tyčkovým rajčatům na venkovních záhoncích seřízněte v závěru měsíce vrcholy. Jejich plody se tak dobře vyvinou a stačí do skončení vegetační sezony dozrát.

7 Můžete stříhat živé ploty, které jsou v létě zelené a v zimě shazují své listy. Stálozelené živé ploty, jako je tis nebo cesmína, čas od času nový sestřih také potřebují. V létě je povoleno pouze šetrné tvarovací nebo údržbové stříhání. Od března do konce září musíte dát pozor, abyste nezničili ptačí hnízda, ve kterých mohou být i mláďata.

8 Odstraňte ze skleníkových okurek, když dosáhnou výšky stropu, špičky a boční výhonky a plody až do výšky cca 60 cm. Na hlavním výhonku nechte asi 4 až 6 okurek. Odumírání raných plodů ze špičky je často známkou nadměrného vytváření plodů, ale občas také chladu, nedostatku světla a živin.

9 Před počátkem kvetení sbírejte k sušení bylinky, např. tymián a šalvěj.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden