Moje šťastná hvězda

Celebrity, které propadly spotu

Na cvičení nedají dopustit

Někdo cvičení vyloženě nesnáší, jiní se bez něj nedokážou obejít. Představujeme vám slavné osobnosti, které spadají do té druhé kategorie, a jejich energetický náboj, který dal mnohdy životu smysl.

Vášnivý tenista

Celý svůj život zasvětil PETR JANDA (74) hudbě, což pravděpodobně nikomu neuniklo. Ne všichni ovšem vědí, že známý rocker to umí pořádně rozjet nejen na pódiu, ale také na tenisových kurtech. Lásku k tomuto sportu objevil, až když mu bylo 32 let. V dětství ho totiž měl zakázaný od své ho učitele houslí, aby si prý nezkazil ruku. V dospělosti ho pak především zaujalo, že sport není kontaktní a nehrozí proto žádná vážná zranění. „Není to jako fotbal, kdy do sebe hráči narážejí, faulují se a snadno může dojít ke zlomenině,“ pochvaluje si lídr skupiny Olympic s tím, že když si tehdy koupil domek za Prahou, kamarád mu nabídl, že si u něj může postavit vlastní tenisový kurt.

Nerad prohrává

Od té doby je pravidelným hráčem, a dokonce u sebe pořádá turnaje se svými kamarády z branže. Někteří, jako například JAKUB SMOLÍK (57), by s ním ovšem nesouhlasili, co se týče názoru o nemožnosti zranění. Jednou si totiž na kurtech u svého kamaráda takzvaně odepsal koleno a musel prodělat vážnou operaci. Jinak jsou jeho turnaje vyhlášené a on sám si svůj život bez tenisu už nedokáže představit. Hraje ho pravidelně po celý rok a sleduje ho i v televizi. „Hlavně jsem rád, že se hýbu,“ říká s úsměvem, ale hned dodává, že mnohonásobně lepší pocity ze hry má, když nad soupeřem vítězí. Aby si pojistil, že nad ním jen tak někdo nevyhraje, neváhá se zdokonalovat v rámci Letní tenisové akademie.

Za svou štíhlou postavu vděčí Jirešová především józe.

Jóga jí dala vnitřní klid

Za posledních deset let, prošla IVANA JIREŠOVÁ (39) podle svých slov velkou změnou. Úplně prý přehodnotila priority, hodně se zklidnila a cítí se skvěle. K tomu všemu jí dopomohla jóga, která ji naučila meditovat a neřešit malichernosti.

Před deseti lety si vyzkoušela pro mnohé velmi náročnou bikram jógu, kdy dynamické cvičení probíhá v místnosti vyhřáté na 42 stupňů, a úplně jí propadla. Dnes se snaží cvičit alespoň třikrát  týdně a občas s sebou bere i svou desetiletou dceru SOFII, která si ji užívá stejně jako maminka, a tak herečka doufá, že u ní nakonec také zůstane.

Vypracovala se

Když na lekci byla poprvé, stěžovala si prý, že tam není dostatek vzduchu a bála se, že během cvičení nebude moct dýchat a třeba omdlí. „Dostala jsem odpověď, že vzduchu je tam dost a problém je pouze v mé hlavě,“ vzpomíná herečka, která prý vždycky ráda překonávala překážky, a tak se i tentokrát rozhodla, že to zvládne, a dodnes je na sebe po každé lekci pyšná. Jak v běžném životě, tak i v tomto cvičení hledá prý své limity a pak se je snaží překonat.

Někdy musí trpět

Přestože jógu miluje, existují i pozice, které zrovna nemusí. „Jsou to ty předklonové,“ říká, že kvůli problémům s plotýnkou musí pokaždé zápasit s bolestí. Psychické bloky se podle jejích slov dají docela snadno rozdýchat, fyzická bolest je mnohem horší. Na druhou stranu ji díky cvičení nebolí záda a dalším bonusem je i zdokonalení postavy. Za ni ale vděčí celkově zdravému životnímu stylu. Dbá, aby jedla zdravě a především pravidelně. Jedinou její neřestí jsou brambůrky, od kterých se raději drží dál. A když už přece jen zhřeší, vykompenzuje to dvojitou dávkou pohybu.

Dalibor Gondík rád běhá s větrem o závod.

Běh ho zachránil

Přestože běh kdysi DALIBOR GONDÍK (46) vyloženě nenáviděl, dnes je nezbytnou součástí jeho života. Po čtyřicítce začal mít psychické problémy, pravděpodobně se prý jednalo o klasickou krizi středního věku, kterou se snažil zahnat častými procházkami na čerstvém vzduchu.

Jednoho dne se rozhodl, že místo chůze zkusí běžet. Natolik ho to pohltilo, že od té doby běhá každý den. Okamžitě si pořídil správné boty, stáhl aplikaci na běhání a hned po probuzení vyráží do terénu. „Kdybych vynechal, byl bych na sebe naštvaný,“ tvrdí s tím, že důvod by se našel vždycky, ale to on nechce.

Překonává sám sebe

Moderátor a herec brzy výrazně zhubl a média začala spekulovat o tom, že důvodem je jeho epilepsie, která se pravděpodobně velmi zhoršila a on je vážně nemocný. On sám se ale cítil nejlépe za svůj život. K běhá ní brzy přidal také jízdu na kole a jógu. Zdravý životní styl se mu natolik zalíbil, že nakonec poupravil také jídelníček a neustále se snaží posouvat hranici svých možností.

Mráz ho neodradí

Pomalým, ale pravidelným během si vybudoval výbornou kondici a zanedlouho si troufl na svůj první půlmaraton, který běžel v Jeseníkách, když bylo sedm stupňů pod nulou a napadaly tři metry sněhu. „Byl to můj nejlepší běh,“ říká hrdě a se smíchem dodává, že míjel řadu běžkařů, kteří si nechápavě poklepávali na čelo. On se prý ale cítil výborně. Počasí ho od běhání zatím nikdy neodradilo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden