Moje šťastná hvězda

Celebrity, které toužily po velkém bohatství

Tihle slavní chtěli víc!

Popularita, kontakty a porevoluční atmosféra mnohé inspirovala k odvážnému kroku – vlastnímu podnikání. Umělci, většinou bez jakékoli předchozí přípravy a obchodního vzdělání, se pustili do odvážných podniků.

Za film Panství si panství nekoupil

Herec MARTIN DEJDAR (51) se v 90. letech rozhodl, že se stane producentem filmu Panství, ve kterém se objevily i takové hvězdy jako PETER O’TOOLE (†81) a GRETA SCACCHI (56). Výroba prvního českého anglicky mluveného filmu měla problémy už chvíli po svém začátku a přidělala herci nejednu vrásku. Důvod byl prozaický. Došly totiž finance. Už tady si zřejmě Martin uvědomil, že si asi ukousl větší krajíc, než jaký je schopný spolknout. Rozpočet totiž překonal neuvěřitelných 170 milionů korun a stal se tak do té doby bezkonkurenčně třetím nejdražším filmem v dějinách české kinematografie. Netrvalo dlouho a další problém byl na obzoru. Po svém dokončení nebyl nikterak vlídně přijat kritikou a hovořilo se o něm jako o propadáku. „Ten film nebyl propadák a vůbec nebyl prodělečný. Pro nás ovšem prodělečný byl, podvedl nás distributor. Nezaplatil nám peníze, které dostal za prodej do zahraničí,“ vysvětloval Dejdar, který musel zbylý dluh uhradit sám. A trvalo to 10 let! Přitom za mořem se prodej DVD s filmem rozjel. „Za první prodej do ciziny jsme dostali skoro milion dolarů, ale dál už jsme neviděli ani korunu,“ uzavírá Dejdar.

Někteří lidé by se neměli vůbec pouštět do nějakého byznysu. Roman k nim bohužel patří.

Na co sáhne, končí dluhy

Herec ROMAN SKAMENE (61) se v 90. letech po svém profesionálním úpadku rozhodl vtrhnout do gastronomie. Otevřel restauraci nedaleko Národního divadla, ale pokus skončil krachem a spoustou dluhů. Svoje černé myšlenky o budoucí existenci léčil alkoholem.
„Provozovat v devadesátých letech restauraci s lidma, kteří byli vychovaní komunismem, je strašně těžký. Já jim dal slušný platy, oni ale stejně kradli. Nikdy bych do ničeho takovýho už nešel,“ komentoval tehdy svůj podnikatelský úlet.„Padly i myšlenky, že bychom se ženou skončili se životem. Pak jsme si ale řekli, že máme děti, a okamžitě to zavrhli. Byl to takový bleskový nápad. Byl jsem úplně vyřízenej. Ale pak jsme si řekli ne, začneme makat. “V roce 2010 Skamene oznámil, že bude provozovat hudební klub, k tomu se však nakonec kvůli problémům s alkoholem nedostal. Nepovedla se ani stavební firma. Čelil kvůli dluhům i trestnímu oznámení. Herec ale ve svých podnikatelských aktivitách nepolevil a pustil se do pořádání mamutích koncertů. Dočkal se dalšího trestního oznámení od spolupracovníka, kterému nebyl schopen zaplatit ani minimální gáži, za kterou pro herce pracoval. Svou hereckou kariéru se pokoušel restartovat hned několikrát, např. v Směšném divadle Luďka Soboty, ale ani ten neskousl jeho nespolehlivost, a tak se nakonec nepohodli. Svůj návrat plánuje Skamene už dlouho, nejspíš se tak ale nikdy nestane, obzvlášť když neustále prohrává boj s alkoholem.

Od nepovedeného pokusu o podnikání se Jeníková už raději do ničeho nepouštěla.

Semlela ji konkurence

Představitelka populární Vendulky z Ordinace v růžové zahradě VERONIKA JENÍKOVÁ (51) chtěla dostát rodinné tradici a rozhodla se oživit kdysi slavnou prvorepublikovou pekárnu svého dědečka, která jí byla vrácená v restituci. „Po roce 1989 nastalo pro většinu herců složité období, protože panovala nejistota, zda se divadla nebudou rušit, zda tam zůstanou stálé soubory, zda se budou točit filmy. Hodně herců začalo podnikat,“ vzpomíná na to období herečka. „Měla jsem hlavu plnou plánů a představu, že se vrátíme do starých časů, čtvrť bude plná krámků a ráno se rozvoní čerstvými rohlíky a houstičkami,“ usmívá se nad svým snem Jeníková. Pekárnu v Pštrossově ulici za Národním divadlem přestavěla a začala péct. Sen jí ale nevyšel. Po krátkém čase museli s manželem, hercem ČESTMÍREM GEBAUSKÝM (70), který se staral o provoz, pekárnu zavřít. Malý obchod prostě nestačil obrovské konkurenci velkopekáren, které je v podstatě převálcovaly. „Zavřeli jsme to naštěstí tak rychle, že jsme na rozdíl od jiných malých pekáren skončili bez dluhů,“ říká Veronika. Na rozdíl od svých mnoha hereckých kolegů, kteří také neměli buňky na podnikání, nepřišla aspoň na buben.
.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden