Moje šťastná hvězda

Celer na krásu i zdraví

Už ve starém Egyptě byl celer používán nejen jako koření k dochucování pokrmů, ale i jako lék.

Celer obsahuje významné množství vitaminu B a můžete ho používat i jako podpůrný prostředek vaší krásy. Díky němu budete mít zdravé vlasy, zuby, ale i nehty.

Cenově dostupný

Bulvový, řapíkatý i listový celer, nebo-li celerová nať, jsou zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek a vlákniny.Jeho výhodou je i dobrá cena. Tato vitaminová injekce vám rozhodně nezruinuje rodinný rozpočet.

Zlepšuje pohyb

Nezpochybnitelně pozitivní vlastní celeru je i to, že funguje i jako přírodní diuretikum, což znamená, že čistí náš pohybový aparát, rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavovat z těla přirozenou cestou.Proto efektivně potlačuje příznaky dny, revmatismu nebo artritidy. Nejlepší je konzumovat celer syrový.

Snižuje cukr

Pokud máte vyšší hladinu cukru v krvi, jezte celer. Prokazatelně snižuje i krevní tlak.Působí rovněž jako stimulant tvorby žluče, a tak pomáhá trávení. Navíc nás chrání před žaludečními vředy.

V kuchyni

Možná jste byli zvyklí používat celer jen do polévek nebo jako přílohu v podobě kaše, ale věděli jste, že má i spoustu jiných využití? Usušený se používá jako koření do omáček a dresinků, čerstvý se nejlépe hodí k pečenému masu.Právě syrový má největší přínos zdraví. Pokud jej hodně najemno nastrouháte spolu s mrkví, přidáte tvaroh a česnek, získáte zdravou a chutnou pomazánku..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden