Moje sladké tajemství

Celulitida není kámoška

Dejte sbohem tukům, které z vaší kůže udělají slupku od pomeranče.

Léto přímo vybízí k tomu jít se zchladit někam k vodě nebo na sebe hodit jen lehké letní šatičky. Jenže vadí vám, že odhalí pár ďolíčků? Nevadí, víme, jak s ní zatočit.

Mohlo by se zdát, že celulitida je spíš problém estetický, odráží ovšem i zdravotní stav. Je to lokální metabolická porucha podkožní tkáně, kdy dochází ke zvětšení objemu tukových buněk v podkoží, které jsou vytlačovány směrem ke kůži a vytváří tak typický vzhled pomerančové kůry. V postiženém místě je omezen průtok krve a lymfy.

Hrbolky nechte pomeranči, vy mějte pozadí jako broskvičku.

Muži ji také mají, nemyslete si

Znáte ten vtip, proč muži nemají celulitidu? Protože je hnusná. Ono pánům nemusí být do smíchu, i jim se může objevit nějaký ten ďolíček, jen u žen se to řeší víc. Na její vznik mají vliv dědičnost, životní styl, stav lymfatického oběhu a v neposlední řadě také uspořádání podkožních buněk.

U žen pak víc souvisí s vlivem hormonů, především s výkyvy hladiny estrogenu. Kritickými obdobími jsou puberta, těhotenství a menopauza, negativní roli sehrává i hormonální antikoncepce. Jak přispět k tomu, aby se stav naší pokožky s celulitidou zlepšil, nebo abychom se jí dokonce úplně zbavili?

Tělo bez celulitidy

Základem každého krásného a zdravého těla je strava. Vynechte jednoduché cukry a tuky, zapomeňte na přemíru sladkého a zobání ve fastfoodech. Jezte hlavně bílkoviny, ryby, červené maso, zeleninu, luštěniny a omezte sůl, která zadržuje vodu v těle. Velmi důležitý je pravidelný pitný režim.

Nebojte se svěřit do rukou odborníků

Vypijte přes den alespoň dva litry čisté vody a popíjejte zelený čaj, který přispívá ke snížení hladiny krevních tuků. Nezapomínejte na pravidelný pohyb, díky němu probudíte své spící svaly k životu a ty vám nejen zpevní postavu a zlepší průtok krve, ale pomohou také v boji proti zvětšeným tukovým buňkám způsobujícím celulitidu.

Doma se můžete mazat krémy proti celulitidě, ty aplikujte krouživými pohyby, a aby měly správný účinek, je dobré je používat alespoň jednou denně.

Co zhoršuje pomerančovou kůži?

Stav naší pokožky zhoršuje používání hormonální antikoncepce, zadržuje nám totiž vodu v těle, a proto pokud nemusíte, snažte se jejímu používání vyhnout. Pomoci nám může odborná pomoc, třeba taková lymfatická masáž, která umí plně aktivovat krevní oběh a tím podpoří oběh lymfy. Můžeme se také nechat hýčkat nejrůznějšími zábaly.

Nekončící relax a péče se zábaly

Vybrat si můžeme z bahenních zábalů, z rašeliny, mořských řas, břečťanu či zábalu z kávy. Zábal pokožku prokrví, a celulitida začne ustupovat. Dnes jsou na trhu dostupné různé kosmetické procedury, které jsou velmi účinné. Jedná se o tělové bandáže. Odpočinete si a ještě odejdete krásnější.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden