Moje šťastná hvězda

Černý rybíz spolehlivě léčí

Rybíz se v Čechách pěstuje v mnoha barevných variantách. Na zahrádkách tak můžete najít rybíz černý, červený, bílý a v poslední době i růžový. Mezi odborníky na přírodní léčbu je známo, že bobule všech rybízů obsahují vitaminy C, B, provitamin A, vápník či železo.

Málo se však ví, že černý rybíz obsahuje 3krát více vitamínu C než červený a bílý, a navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn. Užívá se proto při léčbě zvápenatěných tepen, křečových žil, hemoroidů, křehkosti a lámavosti cév.

U nás tak oblíbené šťávy z plodů černého rybízu spolehlivě snižují horečky a celkově posilují organismus. Měly by se popíjet při rekonvalescenci po delší nemoci nebo pravidelně jako součást každodenní prevence.

Je to totiž velmi zdravé pití pro děti a starší osoby. Plody rybízu, které si můžete nasbírat od června do července, také díky obsahu provitaminu A příznivě ovlivňují zrak a jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.

Pomáhá při zánětech močových cest

Listy rybízu si můžete nasbírat od jara až do podzimu. Nejúčinnější jsou však ty mladé, které se teprve rozvíjejí z pupenů. Ty léčí průjem, mírně snižují krevní tlak a používají se do směsí při zánětech ledvin a močových cest.

Pokud si nechcete narušit vývoj plodů, sbírejte listy až v červenci po uzrání a sklizení plodů. Pak je používejte do směsi s jinými bylinkami jako podpůrný lék. Pokud chcete listy rybízu využít k domácí léčbě, můžete si z nich připravit nálev, a to tak že 5 lžiček nasekaného čerstvého listí zalijete 500 ml vroucí vody a necháte louhovat přibližně čtvrt hodiny.Čirou tekutinu pak popíjejte 3krát denně po jednom šálku.

Jak na silný odvar z listů?

Odvar si zase připravíte tak, že lžíci rybízových listů zalijete sklenicí vody a povaříte 3 minuty. Po přecezení nechte 10 minut odstát a poté popíjejte anebo kloktejte.Listí černého rybízu můžete používat i sušené po celý rok. Pro tyto účely si je však nasbírejte raději na jaře. Využít je pak můžete nejen na různé žaludeční problémy, ale i na kašel nebo při potížích s močovou soustavou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden