Můj kousek štěstí

České Holandsko

Větrným mlýnům přála zejména oblast mezi městy Prostějov a Vyškov. Velké množství jich naleznete také na Opavsku a Novojičínsku. Tyto staré památky ale můžete najít i jinde.


Jižní Morava

Z Chvalkovic do Klobouků

Na jižní Moravě není o větrné mlýny nouze. Mezi nejslavnější patří ve Chvalkovicích u Vyškova. Je to mlýn holandského typu, je ve skvělém stavu, má pouze po vichřici ulomenou jednu lopatku. Některé ze zchátralých mlýnů byly obnoveny a slouží k různým účelům. Hezky zrekonstruovaný mají na Uherskohradišťsku - větrný mlýn Jalubí, ve kterém je v současné době i menší expozice.

V Kloboukách u Brna stávaly kdysi na návrší nad městečkem tři větrné mlýny. Ty však postupně zchátraly a poslední se stal cílem děla Rudé armády. Až v 80. letech objevilo několik nadšenců v Pacetlukách na Kroměřížsku téměř stejný zchátralý mlýn, a ten nechali přemístit do Klobouk. Také v Kořenci na Blansku najdete dobře zachovalý mlýn těsně za obcí. Další pěkný větrný mlýn holandského typu uvidíte v Kuželově u Hodonína, kde je v přilehlé chalupě navíc expozice horňáckého bydlení, kterou můžete navštívit po dohodě na obecním úřadě. Jako zajímavé rekreační obydlí slouží dnes mlýn Němčicích.

Střední Čechy

Vrátenský a Štrampouch

Vzácnou stavbou jsou větrné mlýny ve středních Čechách. Nejspíš proto, že v srdci naší země dostatečné větry pro takové stavení moc nejsou. Nejproslulejší je větrný mlýn Vrátno u Mšena, který je malebnou dominantou krajiny. I když není veřejnosti přístupný, bude krásnou kulisou na snímcích vašeho výletu zdejší podzimní krajinou. Je to sice mlýn holandského typu, ovšem s neobvykle vysokou kuželovitou střechou s vikýři.

Od roku 1923 byl vrátenský mlýn opuštěný, po roce 2000 však prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Většina mlýnů ve středních Čechách takové štěstí neměla, z mnohých jsou dnes trosky. Takovou zříceninou je například Bzová nebo mlýn Horní Štrampouch. Ten býval významným větrným mlýnem. Postavit jej nechal markýz de Trasegnies, majitel panství Žáky. Mlela se zde mouka, vyráběly kroupy, lisoval olej i šrotovalo obilí. V roce 1911 se tento mlýn uvádí již jako rozpadlý.

Východní Čechy

Borovnický větrník

Na Trutnovsku poblíž obce Borovnice kdysi stávalo 5 větrných mlýnů, do 20. století se však zachoval pouze jediný. Byl to poslední větrný mlýn německého typu v Čechách, stával kilometr na východ od křižovatky silnic do Borovnice, Pecky a Horek. Mouka se v mlýně mlela ještě za 2. světové války. Až do roku 1968 stál mlýn na svém místě a byl několikrát opraven, například když jej zasáhl blesk.

V roce 1968 byl ale nakonec rozebrán a uložen v kouřimském skanzenu. V místech, kde původně stál, vyrostla jeho kopie. Replika má vše, co její předloha. Dvě nevelké místnosti jsou plné ozubených kol, převodů, hřídelí a násypek. Nechybí ani kapsový výtah a šalanda. Na východu Čech mnoho podobných stavení nenajdete. Pokud zavítáte více na západ do Libereckého kraje, můžete se pokochat větrným mlýnem v Kořenově. Poničený objekt byl zde opraven a v současné době slouží k rekreačním účelům

Severní Morava

Ráj větrných mlýnů

Největší koncentrace byla na Novojičínsku a na Opavsku. A to dokonce v míře takové, že si oblast Nízkého Jeseníku v minulosti vysloužila pojmenování "Moravské Holandsko". Tehdy se na našem území nacházelo asi 900 lokalit s větrnými mlýny, z toho 700 bylo na Moravě a pouze 200 v Čechách. Nejznámější větrný mlýn najdete v Cholticích u Litultovic, který je upraven jako muzeum a je kulturní památkou. Jen pár kilometrů severněji se nachází další zachovalý větrný mlýn - na okraji obce Hlavnice, původně se mu říkalo Raabův mlýn.

Mezi Skaličkou a Novým Jičínem se nachází nenápadná vesnička Poruba, a tam najdete první zděný mlýn v Podbeskydí. Z Nového Jičína to není daleko do Bílovce, kde se nachází další z nádherných větrných mlýnů německého typu. Nachází se v nádherné otevřené krajině Nízkého Jeseníku uprostřed polí v sousedství osady Horní Nový Dvůr. Nejsnadnější přístup k mlýnu je od obce Bravinné a kolem mlýna prochází cyklostezka.

Severní Čechy

Německé dědictví

Nejen na severu Čech, ale v celé naší zemi, je největším dochovaných větrným mlýnem německého typu Světlík. Své jméno získal podle rybníku Světlík poblíž Horního Podluží, kde stojí. Na jeho zpustošení se podepsal odchod původních německých obyvatel v roce 1945, kdy doklepal naposledy, tak i odlehlost místa, kde stojí. V současnosti je mlýn v dobrých rukou.

Za větrným mlýnem můžete zamířit také do obce Huntířov, najdete jej u silnice do Brložce. asi 0,5 km jihovýchodně od Huntířova. I tento mlýn byl zrekonstruován a zachráněn. Nejzajímavější osud potkal větrný mlýn Siřejovice. Původní mlýn koupila rodina Tschinkelů, majitelů továrny na cikorku a čokoládu v Lovosicích a přestavěla původní stavbu na lovecký zámeček. Dnes najdete z originální stavby pouze torzo, ovšem, velmi zajímavé až magické.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden