Moje sladké tajemství

Česko: Objevujte krásná lázeňská města

Procházky po kolonádách vás učarují!

Vypadá to, že letos se za hranice nevydáme. A protože patříme k zemím, které významně přispěly k rozvoji a celosvětovému významu lázeňství, můžete se vydat například obdivovat naše krásná lázeňská města!

Třeboň

Díky velkému bohatství vodních zdrojů je často nazýváno „městem rybníků“. Třeboň a její okolí tvoří přírodní biosférickou rezervaci, která je pod záštitou UNESCO.
Historické jádro města, renesanční zámek, rozlehlé parky a slavný rybník Svět. To vše dohromady tvoří neopakovatelnou atmosféru. Neměli byste zapomenout navštívit také bývalý augustiniánský klášter, pivovar nebo Mariánský sloup. Jihočeské město nabízí pobyt v koupelových lázních Aurora a ve slatinných Bertiných lázních, přičemž bonusem je velký výběr jihočeských rybích specialit. Navštívit musíte velebnou Schwarzenberskou hrobku v parku na břehu Světa. Úlevu v Třeboni návštěvníci najdou hlavně od kloubních a svalových potíží a od bolestí měkkých tkání.

Mariánské lázně

Mariánské lázně rozhodně patří mezi nejromantičtější města u nás, a to nejen díky nádherné zpívající fontáně. Toto malebné město láká návštěvníky svým jedinečným šarmem, který se projevuje jak v architektuře, tak i v okolní přírodě, ale především na léčivé účinky vody. Mariánské Lázně leží v lesy obklopeném
údolí a vévodí jim majestátní budovy, lázeňské kolonády a parky. Za návštěvu stojí například Hlavní a Ferdinandova kolonáda či park Boheminium.V 19. století sem jezdila společenská smetánka, jako například Goethe, Chopin, Thomas Edison, nebo Wagner. Není proto divu, že byly tyto lázně pokládány za jedno z nejlepších lázeňských měst Evropy.

Karlovy Vary

Jednoznačně se jedná o neznámější a největší lázeňské město v České republice. Velkou výhodou Karlových varů je to, že mimo prvotřídních koupelí a ozdravných lázní především na onemocnění trávicího ústrojí, se mohou pochlubit také zajímavými památkami. Rozhodně se tu nebudete nudit. V dnešní době mají Karlovy Vary pět nádherných lázeňských kolonád, ve kterých je veřejnosti karlovarská minerální voda přístupná v 15 pramenech. Současná podoba města se pyšní typickou lázeňskou architekturou, krásně a složitě zdobenými domy a kostely z 18. a 19. století. Za návštěvu rozhodně stojí také Kostel sv. Máří Magdalény, Pravoslavný kostel sv. Petra a Pavla, Císařské lázně nebo mnoho nádherných vyhlídek, jako Jelení skok či Tři kříže.

Poděbrady

Středočeské Poděbrady se rozkládá v úrodném údolí řeky Labe 50 km od Prahy. Zdejší lázně, jejichž pramen se řadí mezi nejlepší železité vody, a které se specializují na léčbu onemocnění srdce, byly založeny už v 17. století. Dominantu města tvoří zámek, kde se podle některých historiků narodil český král Jiří z Poděbrad. V současnosti se v zámeckém objektu nachází také restaurace a divadlo Na Kovárně. Asi nejkrásnějším zážitkem je procházka po poděbradské lázeňské kolonádě. Je to ideální místo pro relaxaci, kde se vám podaří nasáknout správnou lázeňskou atmosféru při posezení v některé z kavárniček nebo přímo pod vzrostlými stromy v rozlehlém parku, kde je i dechberoucí fontána.

Františkovy lázně

V západním regionu poblíž hranic s Německem najdete Františovi lázně, které nesou název po císaři Františku I., který město založil roku 1793 jako první slatinné lázně na světě. Ty se již po staletí využívají především k léčbě gynekologických nemocí, pohybového a oběhového ústrojí i onkologických onemocnění. Kromě úchvatné lázeňské zóny, která má řadu kolonád můžete navštívit městské muzeum, chrám sv. Jakuba, rozhlednu Salingburg či bazénový
komplex Aquaforum. Také Františkovy lázně mají svou Zpívající fontánu, ale nachází se zde třeba i druhá největší historická knihovna České republiky nebo Motýlí dům. V okolí pak vyrazte na chebský hrad, zámek Kynžvart, hrad Seeberg nebo klášter v Teplé.

Jánské lázně

Velkolepá secesní kolonáda v samém srdci lázní, příjemné kavárny a nespočet vycházkových tras v neobyčejně čistém horském klima, to vše vám nabízí Jánské lázně nedaleko Trutnova. Horské lázně zaměřené na léčbu pohybového ústrojí mají tu velkou výhodu, že nabízejí i prvotřídní rekreaci. Můžete se vydat na nenáročný výšlap do hor nebo vás lanovka vyveze na Černou horu. Ve městě si pak v době, až budete moci využít koupele v termální vodě, rehabilitace či zábaly, můžete projít staré lázeňské cesty, po kterých kdysi chodily dámy v kloboucích a galantní muži. Během procházek narazíte na sochu Krakonoše, venkovní galerii nebo Starostův pramen.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden