Moje šťastná hvězda

Cestovní nevolnost vás trápit nebude

Je údajně vědecky dokázáno, že například na lodi se dělá špatně každému třetímu člověku. Jen málokdo ale ví, jak se s ní vypořádat bez léků a jiné chemie. Co ale za nevolnost může? Náš mozek. Právě ten se totiž špatně vyrovnává z protichůdnými vjemy z očí a středního ucha.

Zatímco oči nám napovídají, že se nehýbete, střední ucho vnímá všechny otřesy. Jak se ale kinetózy neboli cestovní nevolnosti zbavit?

Připravte se už před cestou

Platí pravidlo, že čím častěji cestujete, tím menší nevolností trpíte. Vaše tělo si totiž zvykne na cokoli. Na dlouhé sezení v autě, na turbulence v letadle i na houpavý pohyb na lodi. Když ale jezdíte na dovolenou jednou za čas a vaše tělo nemá čas si zvyknout, začněte se na nevolnost připravovat už před cestou.

Co (ne)jíst?

Nalačno se jezdit nevyplácí, budete mít totiž žaludek jako na vodě. Také nikdy nejezte příliš mastná a tučná jídla. A rovněž se příliš nepřejezte. Ideální je dát si před cestou svačinu nebo menší oběd v podobě brambor, rýže nebo pečiva, které nedráždí žaludek. Rovněž si na cestu přibalte vychlazenou vodu nebo Coca-Colu.

Čerstvý zázvor

Pokud nechcete brát léky, které nevolnost potlačují, sáhněte po čerstvém zázvoru. Můžete si kousek vložit do úst a žvýkat ho, nebo si ze zázvoru udělejte na cestu čaj. V lékárnách sežente i zázvorová lízátka, která potlačují nevolnost. Kdo nemá zázvor rád, může místo něj žvýkat mátu, má totiž podobné účinky.

Bylinná tinktura

Na cestovní nevolnost si můžete vyrobit i tinkturu z řimbaby obecné. Jeden díl lístků této bylinky zalijte deseti díly lihu. Nádobu utěsněte a na čtrnáct dní ji postavte do tepla a sucha. Občas s nádobou zatřeste. Po uplynutí doby tinkturu sceďte, přelijte ji do cestovní nádoby a vezměte si ji s sebou. Užívejte třikrát denně deset kapek. Vyzkoušet můžete i tinkturu z medvědího česneku, která si připravíte obdobným způsobem.

Proč hořčík?

Kromě toho, že uklidňuje nervy, také pomáhá proti únavě a nevolnosti. Doporučená dávka hořčíku je zhruba 500 mg jednu hodinu před cestou. Hořčík seženete v tabletách či ve formě sypké směsi v každé lékárně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden