Moje chvilka pohody

Cestujeme se psem

Dlouhé cestování může být pro psa náročné. Vše se samozřejmě odvíjí od toho, jakým dopravním prostředkem cestujete, jaké je počasí, svou roli hraje i samotná povaha a temperament psa. V každém případě je ale dobré, psa na cestu dobře připravit, aby cestoval pohodlně a bezpečně.


  • Před každou cestou pejska dobře vyvenčete a nechte ho, aby se proběhl. Čím delší procházka bude, tím více bude utahaný. Před samotnou jízdou psa nekrmte, ale pokud cesta potrvá déle, vezměte mu pár pamlsků, které mu budete průběžně nabízet. Samozřejmostí je i dostatek pitné vody a miska, ze které bude moci pít. Pokud jedete mimo domov na delší dobu, je vhodné vzít s sebou také krmivo, na které je pes zvyklý, aby nedošlo při náhlé změně k zažívacích potížím.



  • Pes by nikdy neměl cestovat na přední sedačce. Je to jednak nebezpečné, a také nezákonné. Vyhraďte mu místo buď na zadní sedačce, kde bude připevněn speciálními pásy, nebo nejlépe v zadním prostoru odděleném mříží, která mu zabrání přeskočit do prostoru cestujících. Velmi vhodným a také nejbezpečnějším způsobem přepravy jsou přepravky s neklouzavým dnem. Při prudkém zabrzdění nebo v případě nehody zabrání vymrštění psa do prostoru.



  • Někteří psi jsou při cestování autem neklidní, štěkají, nebo neustále mění místo, což je nebezpečné pro zvíře i pro cestující. Pokud je to i případ vašeho pejska, nechte si poradit od svého veterináře. Může mu dát tabletky na uklidnění, nebo vám doporučují nějaký obojek či sprej s feronomy.



  • Pokud cesta trvá déle než dvě hodiny, je potřeba dělat pravidelné přestávky, zhruba po dvou až třech hodinách. Během nich nechte pejska, aby se pořádně proběhl, vyvenčil, dejte mu napít a trochu se s ním pomazlete nebo mu aportujte míček.



  • V horkém létě je nutné zabezpečit dobré odvětrávání auta nebo nastavit klimatizaci na optimální teplotu. V žádném případě nenechte psa, aby se za jízdy vykláněl z okna (letící kamínky by mu mohly poranit oko nebo mu vlítnout do tlamy). A samozřejmě platí, že v teplém počasí nikdy nenechávejte psa samotného v zavřeném autě. Když jsou pařáky, může teplota uvnitř auta během čtvrthodiny vyskočit až na 65 °C, což může být pro psa fatální.



  • Pokud máte pejska staršího nebo s ním jednoduše cestovat nemůžete nebo nechcete, a příbuzné, u kterých by během vaší dovolené pobyl, nemáte, můžete ho dát do psího hotelu. Ty jsou v současnosti velmi rozšířené a za přijatelnou cenu poskytnou zvířeti komfort a kvalitní komplexní péči.


POZOR!

Za hranice musí mít pas a čip

Chystáte se cestovat se psem za hranice v rámci Evropské unie? Pak musí být pes označen mikročipem a musí mít platný pas. Vystaví vám ho veterinář a zaplatíte za něj asi 300 Kč. Označení implantovaným mikročipem vyjde o něco dráž, asi na 1000 Kč. Kromě mikročipu může být označen také tetováním, to však musí být dobře viditelné a provedené před červencem 2011. V neposlední řadě musí být pes řádně očkován, zejména proti vzteklině.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden