Moje sladké tajemství

Chce se vám skřípat zuby? Zadržte!

K velmi častým dentálním problémům se dnes počítá i pozvolný úbytek zubní skloviny. Ta sice patří k nejtvrdším tkáním v lidském těle, ale ani ona není nezničitelná.

Hlavním důvodem úbytku skloviny je přílišné nahromadění kyselin, které ji ničí. Pozor bychom si měli dávat hlavně na nadměrné pití sladkých, kyselých a bublinkových nápojů, jako je třeba Cola, limonády nebo džusy.

A když už se takového nápoje napijete, rozhodně si hned nečistěte zuby – v tu chvíli je sklovina více „zranitelná“, a kartáček by ji mohl snadno mechanicky narušit. Počkejte proto s čištěním alespoň půl hodiny.

Doporučuje se jen vypláchnout ústa čistou vodou nebo si vzít žvýkačku bez cukru. Ta podporuje větší tvorbu slin, které kyseliny také odplavují.

Pozor na stres

Dalším velkým ničitelem skloviny je zlozvyk skřípání zuby, jehož nejčastějším spouštěčem bývá stres. Dlouhodobé skřípání může způsobit rychlejší opotřebení zubů, ničit zubní sklovinu nebo i zubní náhradu. Potíž bývá v tom, že zuby někdy skřípeme nevědomky i v noci.

Pokud je velmi intenzivní, dá se řešit speciálními zubními dlahami, což jsou jakési chrániče na zuby, které si před spaním nasadíte. Případně mohou pomoci léčivé prostředky k uvolnění svalů.

Hlavní léčbou by ale mělo být zjištění příčin stresu a práce s psychikou. Výhodou je pak nejen to, že se zbavíte skřípání zubů, ale hlavně se vám uleví celkově.

Problém, který je vidět

Úbytek zubní skloviny poznáte i pouhým zrakem – zuby jsou kvůli její ztrátě jakoby „průsvitné“, s šedým až nažloutlým nádechem. Navíc mohou být více citlivé, při konzumaci studeného či teplého pak cítíte bolest. Úbytek skloviny bohužel nahrává i větší náchylnosti ke vzniku zubního kazu.

Zubní sklovina znovu nenaroste

V takových případech ne všechno vyřeší speciální zubní pasta. Pokud se vás tento problém týká, je nejlepší obranou při jakýkoli prvních příznacích navštívit stomatologa či dentální hygienistku – čím dříve přijdete, tím dříve se může tento bolestivý problém zmírnit.

O sklovinu je potřeba se starat velmi pečlivě a nezanedbávat prevenci, protože její úbytek se už nedá nahradit. V těžších případech může lékař chybějící část skloviny pouze nahradit fotokompozitní výplní a při závažnějších případech fazetou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden