Můj čas na kafíčko

Chcete kila dolů? Rozhýbejte lymfu!

Lymfatický systém pomáhá odvádět z těla toxiny, tuk a další zbytné látky. Rozproudit svoji lymfu pohybem je proto ozdravné.

Lymfa neboli míza je bezbarvá tekutina proudící mízními cévami sousedícími s krevním řečištěm. Právě do ní je pak odváděn z buněk i krve odpad, kterého se tělo potřebuje zbavit.

Při cvičení si více než figury hlídejte dech.

Když lymfa funguje, jak má, prochází tělo pravidelnou očistou v oblasti mízních uzlin, což je důležité pro fungování těla i jeho imutní systém, ale také v zájmu hubnutí. Jak fungování lymfy napomoci?

Dýchejte naplno!

Lehněte si na záda a pokrčte nohy v kolenou. Uvolněte břišní svaly. Mějte na mysli, že bedra musí být fixovaná k podložce. Nadechněte se nosem směrem do břicha a podbřišku. Při takovém nádechu se totiž břicho roztahuje do stran a dolů. Výdech proveďte zásadně nosem. Vše opakujte pětkrát za sebou a každý den.

Cvičte pomalu

Cvičení stimulující lymfu je spíš pomalé a komplexní. Nejeďte proto „na výkon“. Skvělé na pohybu k rozproudění lymfy je právě to, že je nenáročný. Ideální může být např. „Pozdrav slunci“, známý milovníkům jógy. Je to pomalé, a přesto důkladné cvičení provázené hlubokým dechem.

Dopřejte si masáž

Toku lymfy prospívají všechny masáže celého těla, které se při nich uvolní i přiblíží rovnováze, o niž se snaží i lymfa v rámci svého poslání. Nejefektivnější jsou masáže lymfodrenážní, na jejichž počátku vám masér uvolní hlavní uzliny na krku a pak provede buď ruční masáž, nebo přístrojovou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden