Můj kousek štěstí

Chcete mít krásný hlas? Kloktejte řepík!

Bylinku najdete na okrajích lesů a cest, na mezích i chodnících, v prosvětlených lesích i na rumištích. Malé žluté kvítky tvoří dlouhé hrozny, podobné divizně. Na co tato bylinka pomáhá?

Používala se na záněty krku , dutiny ústní a zánět hrtanu, na angínu, kurděje, na ztrátu hlasu, unavené hlasivky, přetížené hlasivky po křiku, také ale na chudokrevnost, revma, artritidu, cirhózu jater, bolesti v kříži, křečové žíly, varixy a bércové vředy.Tuto bylinku dobře znají hlasoví profesionálové – zpěváci, herci, moderátoři. Je mocným ochráncem jejich hlasu. Jednu polévkou lžíci sušené rostliny zalijete čtvrt litrem vody a necháte deset minut louhovat, scedíte a pijete vlažné.Tento nálev velmi prospěje vašim hlasivkám.

Znali jej už v Egyptě

Sbírá se kvetoucí nať v červnu až srpnu. Tato léčivá rostlina má velmi staré dějiny, znali ji už staří Egypťané. A i dnes by si měl každý udělat aspoň dvakrát v roce bylinkovou koupel z řepíkového nálevu, protože tím velmi prospěje celému tělu.Děti, by se měly v řepíku koupat často. Teplý obklad z bylinky lze přikládat také na tváře při bolení zubů, na odřeniny, jizvy, rány. Třikrát denně jeden šálek čaje z řepíku léčí rozšíření srdce, střeva a rozedmu plic, po delším užívání i nemoci ledvin a močového měchýře.Při křečových žilách a bércových vředech je dobré užívat řepíkovou mast, která má podobné účinky jako mast z měsíčku lékařského.

Dejte si na zdraví

Při onemocnění jater se užívá směs ze 100 g řepíku a 100 g mařinky vonné.Smícháte bylinky rovným dílem. Jedna vrchovatá čajová lžička je na ¼ litru vody. Louhuje se krátce. Denně se pije jeden šálek na lačno. Výborný je také žaludeční likér. Budete na něj potřebovat 2 lžíce řepíku, 1 lžíci listů pampelišky, 2 lžíce kopřivy, 1 lžíci pelyňku a 1 litr pálenky.Všechny uvedené přísady smícháte, zalijete pálenkou a necháte 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíte zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíte, slijete do lahve a užíváte 2× denně štamprličku.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden