Můj čas na kafíčko

Chcete mít svetry jako nadýchané obláčky?

Taky vytahujete z pračky svetry, které jsou celé od žmolků, bez barvy nebo smrsknuté na nenositelnou velikost? To se vám už nestane! Tady je pár šikovných rad, jak se těmhle karambolům vyhnout! Ještě než začnete s praním přečtěte si pečlivě štítek na každém svetru.

To, co musíte hlavně hledat je složení! Především pak to, jestli je svetr z přírodních nebo syntetických materiálů. Praní podle materiálu je totiž základní kritérium pro třídění svršků.

Bavlna

Bavlna je obecně nejčastějším materiálem. Málokteré jiné vlákno snese tolik opětovného praní v pračce, aniž by se nějak víc opotřebilo. Bílá bavlna vydrží teplotu i k 90°C. Barevná pak vyžaduje speciální prášek na barevné prádlo a teplotu jen do 60°C.

Vlna

Na vlnu narazíte nejčastěji v kombinaci s umělým vláknem. V tomto případě je zapotřebí opravdu velmi šetrné zacházení. Vlna většinou vyžaduje speciální program a velmi nízké teploty. Vždy se radši ujistěte na štítku svetru. Nikdy také vlněné svetry nevěšte na sušák ani ramínka, ale položte je na vodorovnou plochu. Speciálním typem vlny je pak kašmír. Ten perte maximálně na 30°C a jedině se speciálním pracím prostředkem na vlnu. Zvolte jen rychlý program bez ždímání. Za to nezapomeňte na máchání, a to ve studené vodě.

Polyester

Svetry z polyesteru ocení hlavně ty z vás, které nerady žehlí. Polyester je většinou používán v kombinaci s dalšími materiály jako je bavlna. Ačkoliv zvolíte nižší teploty, nezapomeňte svetr otočit naruby. Tento materiál totiž rád vytváří během praní nežádoucí žmolky a nachytává na sebe nejrůznější smítka. Z toho důvodu se hodí přidat aviváž.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden