Můj čas na kafíčko

Chcete se vyspat do růžova?

Víte, že pozice při spánku ovlivňují vaše zdraví a pohodu?

Někdy se probouzíte vyčerpaná a bez nálady. Možná za to může poloha, ve které uléháte do postele a v níž nejčastěji spíte. Je to na boku, na zádech, nebo snad na břiše?

Kvalita vašeho spánku a to, jak se ráno po probuzení cítíte, souvisí s mnoha faktory. Důležitá je teplota v místnosti, tvrdost či měkkost matrací, hluk z ulice či modré světlo. To vše má vliv na přirozený biorytmus vašeho těla. Důležitou roli však mají i pozice, které pro noční regeneraci volíte. Jaká je ta vaše nejoblíbenější?

Na boku

Nejlepší poloha pro spánek je taková, která podporuje zdravé vyrovnání páteře od kyčlí až po hlavu. K těm patří pozice na boku, která podporuje činnost sleziny, ulevuje od pálení žáhy a zmírňuje otoky rukou a nohou, a to nejlépe na pravém boku.

Má to ale háček! Když si nevypodložíte hlavu a mezi kolena nedáte peřinu nebo ideálně ortopedický polštář, který zajistí správnou polohu páteře, kyčlí a nohou, je vaše páteř zbytečně zkroucená. Střídání lehu na zádech, bocích i na břiše odlehčuje ramenům, kyčlím a pánvi.

Na zádech

Když vás ze spaní ruší světlo, udělejte si tmu.

Pokusy o spánek tímto způsobem mohou snížit krevní oběh v těle, omezit dýchání a vychýlit páteř. Spánek na zádech brání zdravému dýchání tím, že maximalizuje vliv gravitace a omezuje činnost plic, což má za následek menší vstřebávání kyslíku do krve.

Výsledkem je, že se většina lidí dřív či později ve spánku intuitivně stejně přetočí na bok, neboť původní poloha je pro ně nepohodlná. Chybou je vysoký polštář, jenž ohýbá krční páteř do předklonu.

Na břiše

Vaše tělo nereaguje dobře, když jsou stlačeny důležité vnitřní orgány, jako jsou srdce, žaludek, játra a ledviny. Ty pak nemohou optimálně fungovat, jelikož se omezuje průtok krve.

Přestože spánek na břiše může snížit chrápání a zmírnit spánkový apnoický syndrom, je náročný na záda, ramena a krk, omezuje proudění vzduchu a brání dýchání. To vede ke špatnému spánku. Spánek na břiše se proto doporučuje pouze při bolestech bederní páteře.

Jak nasměrovat postel

Pokud trpíte nespavostí, umístěte svou postel tak, abyste usínala s hlavou výhradně na sever. Takové umístění se doporučuje zejména starším lidem. Vhodné je také spát hlavou směrem k severozápadu nebo k západu.

Takové nasměrování by totiž mělo zajistit hluboký spánek. Nevhodné je ale mít při spaní hlavu směrem k oknu a ke dveřím. Pro klidný spánek byste tedy měla postel umístit tak, aby byla vaše hlava u zdi a abyste měla neomezený přehled o okně a dveřích.

Tím se navodí pocit bezpečí a vnitřního klidu, pro kvalitní spánek tak důležitý. Postel nikdy neumisťujte přímo naproti dveřím, vnitřní neklid z toho plynoucí vás připraví o plnohodnotné načerpání sil.

Zvolte vhodné barvy

Atmosféra ložnice významně ovlivňuje spánek.

Během spánku by měla energie cirkulovat kolem celého vašeho těla. Vhodnou postelí je proto taková, pod kterou je volný prostor.

Pro kvalitní odpočinek jsou ideální jemné odstíny šedé, béžové, modré a zelené. Do ložnice se nehodí aktivní barvy, tedy žlutá, oranžová a červená. Tyto barvy nepoužívejte nejen na stěnách, ale ani na povlečení a prostěradle.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden