Moje šťastná hvězda

Chcete zdravé klouby? Rychle doplňte „céčko“!

O vitaminu C se hovoří v souvislosti s dobře fungující imunitou. Věděli jste ale, že je neméně důležitý také pro naše klouby?

Dostatek vitaminu C (kyseliny askorbové) je totiž podmínkou toho, aby naše tělo produkovalo kolagen. A právě kolagenová vlákna jsou hlavní složkou nejen kůže, ale také kostí, vaziv, šlach a chrupavek. Pokud je vitaminu C v organismu málo, kolagen, který následně vzniká, není dostatečně stabilní, což může vést k rychlejšímu opotřebení kloubů. Jinými slovy, kyselina askorbová pomáhá udržovat chrupavky a kosti, které klouby tvoří, v dobré kondici.

Klouby potřebují pořádně namazat

Vitamin C je známý také jako mimořádně silný antioxidant – to znamená látka, která omezuje aktivitu volných radikálů, a chrání tak buňky před oxidačním stresem. Volné radikály vznikají v našem organismu jako vedlejší produkt metabolických procesů v buňkách a útočí na nás i ze znečištěného životního prostředí. Vysoká koncentrace volných radikálů je rovněž spojována s výskytem některých onemocnění (např. cukrovka, srdeční choroby nebo chronické záněty) a je příčinou opotřebení buněk, které provází stárnutí. Kromě jiného mohou volné radikály působit na buňky tzv. synoviální membrány, jež je součástí kloubního pouzdra. Uvnitř této membrány se nachází tekutina, která funguje jako důležité kloubní mazivo umožňující kloubům normální pohyblivost. Pokud dojde k narušení této membrány, tekutina začne unikat. Volné radikály mohou působit i na buňky kloubní chrupavky, jež se s rostoucím věkem stává méně pružnou. To všechno ve finále vede k tomu, že se kloubní hlavice o sebe navzájem otírají, což způsobuje nejen komplikovaný pohyb, ale mnohdy i urputné bolesti, které vás omezí.

Pestrá strava, ale i doplňky pomáhají udržovat vaše klouby v pohodě.

Zkuste šípky a naklíčená semínka

Přirozeným zdrojem kyseliny askorbové je ovoce a zelenina, hlavně citrusové plody, jahody, černý rybíz, paprika (zejména ta červená), zelí, rajčata, brokolice, růžičková kapusta. Vitamin C je také jednou z prvních látek, které se tvoří v klíčícím semeni. Jednoznačným favoritem jsou však šípky – ve 100 g dužiny ukrývají 200 až 500 mg vitaminu C, což je téměř desetinásobek množství, které mají citrony. Svým kloubům můžete prospět i pravidelným pohy bem (plavání, krátké vycházky, jízda na kole nebo izometrické posilování svalů – cvičení, při kterém se nemění délka svalů, nenatahují se ani nezkracují). Důležitým opatřením je úprava jídelníčku. Především je třeba omezit tučné a sladké potraviny, zařadit dostatek ovoce a zeleniny, ryby a drůbeží maso. Doporučuje se vynechat brambory a lilkovité plodiny (rajčata, lilek). Obsažené alkaloidy mohou kloubní potíže zhoršit. V lékárnách jsou k zakoupení doplňky stravy, které kromě vitaminu C obsahují i další látky, jako jsou kolagen, glukosamin nebo chondroitin, což jsou základní stavební složky chrupavky a dalších pojivových tkání.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden