Můj čas na kafíčko

Cheesecake

Suroviny:

200 g máslových sušenek

100 g mletých mandlí

100 g změklého másla

900 g krémového sýra

150 g cukru krupice

5 vajec

1 vanilkový lusk

100 g smetany ke šlehání

80 ml amaretta

750 g meruněk

1–2 lžíce cukru krupice

½ balíčku čirého dortového želé

Postup:

Sušenky nadrťte v mixéru nebo je vložte do pevného pytlíku a podrťte válečkem. V misce smíchejte s mletými mandlemi, přidejte změklé máslo a špičkami prstů zpracujte do konzistence mokrého písku.

Dno formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a po stranách ji důkladně obalte alobalem. Vsypte sušenkovou drobenku a lžící upěchujte. Dejte ztuhnout do lednice.

Troubu předehřejte na 170 °C. Do mixéru dejte krémový sýr, cukr, pomerančovou kůru, semínka z vanilky a cukr a na pomalé otáčky míchejte, dokud se vše nespojí. Jedno po druhém přidejte vejce a vždy důkladně promíchejte. Nakonec přidejte smetanu a amaretto a znovu promíchejte.

Z lednice vytáhněte formu se sušenkovým základem a postavte ji do vyššího plechu. Na základ nalijte náplň a vložte do trouby. Do plechu vlijte 1–2 cm vroucí vody, zavřete a pečte asi 50–60 minut. Cheesecake je hotový, když jsou okraje pevné, ale uprostřed se stále trochu třese.

Ke konci kontrolujte, a pokud povrch začne lehce praskat, okamžitě troubu vypněte. Pootevřete dvířka, zajistěte vařečkou a cheesecake nechte hodinu chladnout ve vypnuté troubě. Poté přesuňte do lednice a nechte ztuhnout alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.

Meruňky omyjte, rozpulte, vyjměte pecku a pokud jsou hodně velké, tak ještě každou půlku překrojte. Okraje cheesecaku nožem uvolněte z formy a ozdobte meruňkami. Můžete je zlehka přetřít dortovým želé.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden