Můj kousek štěstí

Chia semínka zpomalují stárnutí

Tento druh šalvěje byl pro svět objeven teprve před několika desítkami let při pátrání po důvodu neuvěřitelných výkonů tzv. chia běžců. Tato semínka pomáhala mexickým Indiánům přežít ve velmi drsných podmínkách, a proto se těšila značné oblibě.

V současné době popularita chia semínek prudce stoupá. Stávají se oblíbenou součástí stravy nejen sportovců, ale i běžných lidí. Chia semínka mohou totiž sehrát zásadní roli při ztrátě energie a fyzické aktivity, dokážou tedy výrazně zpomalit projevy stárnutí.

Sója by bledla závistí?

Tato semínka obsahují 9x více omega-3 mastných kyselin než má sója a ostatní semínka. Jsou tedy mnohem lepší prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelným užíváním chia semínek předejdete celé řadě dalších onemocnění.

Jsou považovány za lék na všechno a pomáhají detoxikaci organismu. Tlumí záněty, zlepšují zdraví srdce a stabilizují hladinu krevního cukru. Jedna malá odměrka chia semínek pokrývá denní potřebu omega-3 mastných kyselin, obsahuje více než 10% doporučené denní dávky vlákniny, velké množství lehce stravitelných proteinů, vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor a další vitamíny a minerály.

Hodí se do všeho?

Chia semínka mohou být součástí jakéhokoliv nápoje, studeného i teplého jídla. Nasypat si je můžete do jogurtu, džemu, do džusu, přimíchat do salátu, müsli či kuskusu, dají se použít i v teplé kuchyni k zahušťování omáček či jako přísada při pečení domácího chleba.

Oblíbený je nápoj zvaný Agua fresca de chia, kdy se semínka smíchají s vodou, citronovou šťávou a cukrem. Semínka na sebe dokáží navázat velké množství vody a až 12x zvětší svůj objem. Vytvoří se z nich lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Tělo je po jejich konzumaci zevnitř dostatečně hydratováno a je připraveno na fyzickou zátěž.

Může je opravdu každý?

Konzumace chia semínek je doporučována vegetariánům a veganům, sportovcům, diabetikům a lidem držícím dietu. Jejich výhodou je nejen to, že dodávají energii, ale také na dlouhý čas zasytí. Vhodná jsou rovněž pro lidi, kteří čelí zvýšenému psychickému vypětí i pro lidi alergické na lepek. Užívat je může v podstatě každý, protože nemají žádné negativní vlastnosti. Jsou ideálním doplňkem stravy nejen pro děti a kojící matky, ale také pro starší generace, protože pomáhají předcházet řídnutí kostí.

Dokážete je vypěstovat?

Šalvěj hispánská je náročná na pěstitelské podmínky, proto ji není možné pěstovat všude.Vyséváme brzy na jaře do propustného substrátu obsahujícího písek nebo perlit. Semínka dáváme jen několik milimetrů pod zeminu a půdu udržujeme stále vlhkou. Dáme na slunné místo s pokojovou teplotou a za tři týdny až měsíc se dočkáme prvních klíčků.Rostlinky je pak třeba pěstovat na dostatečně slunném místě a v dobře propustné půdě. Venku může být po celou dobu od jara až do podzimu, kdy se neobjevují přízemní mrazíky..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden