Moje chvilka pohody

Choďte spát včas

Tak schválně. V kolik hodin chodíte spát? Pokud je to mezi desátou večerní a půlnocí, děláte moc dobře. Ukazuje se totiž, že pro dobré zdraví a psychickou kondici nestačí jen spát dostatečný počet hodin.

Velmi důležité také je, kdy spíte. Ne všechny hodiny spánku mají totiž stejnou hodnotu. To má značný vliv na kvalitu vašeho spaní. A tím se samozřejmě ovlivňuje i vaše celková psychická pohoda.

Zbytečná úzkost

Ukazuje se totiž, že ten, kdo chodí na lože pozdě a jeho spánek je přerušovaný a nedostatečný, si velmi škodí. Mívá pak často špatné myšlenky. Tito „špatní“ spáči také často trpí úzkostmi, depresemi, chmurnými myšlenkami a pesimismem.

Mají tendencí se přehnaně zabývat minulostí a znepokojovat se budoucností. Dokážou neustále přemílat tutéž myšlenku znovu a znovu dokola. Tím si sami vyvolávat strach a negativní pocity. Vtíravé myšlenky někdy nejsou schopni dokonce vůbec kontrolovat.

Dobrý spánek, dobrá mysl

Průzkumy naopak dokazují, že tzv. Ranní ptáčata na tom bývají mnohem lépe. Chodí brzy spát a spí bez přerušení a dobře. Jejich probouzí je pak klidnější. Jsou mnohem pozitivněji naladěni.

Zdaleka tak často netrpí úzkostnými stavy. Hned po ránu mívají lepší náladu a vidí svět celkem optimisticky. Díky tomu mnohem snáze odolávají nepříjemným situacím.

Zkuste usnout

I když patříte do druhé skupiny, není třeba zoufat. Pokud ale pociťujete vtíravé myšlenky a úzkost, je třeba jednat. Mohly by vám nastartovat vážné duševní poruchy. Uložte se proto ke spánku brzy.

Zpočátku možná nedokážete usnout právě kvůli negativním myšlenkám. Postupně si ale na nový režim zvyknete. Na zahájení nácviku je teď, v temných podzimních a zimních večerech, ideální doba.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden