Moje chvilka pohody

Chraňte si duševní zdraví

Pro udržení dobré pohody je třeba se vyhnout situacím, které vám prokazatelně škodí.

- Nedostatek fyzické námahy. Pohyb zmírňuje deprese a úzkosti. Pravidelné cvičení aktivuje chemické látky v mozku a hormony, které regulují náladu.

- Nepořádek v domácnosti. Je spojován s depresí, úzkostí a nabíráním na váze. Jestliže jste nějakou věc v uplynulých 12 měsících nepotřebovali, dejte ji pryč.

- Nedostatek spánku. Důležitá je nejen jeho délka, ale i kvalita. V ložnici proto vypněte před spaním televizi, počítač, tablet a mobil, protože modré světlo, které z nich vychází, snižuje vylučování melatoninu a může narušit váš biologický rytmus.

- Srovnávání se s ostatními. Buďte spokojení s tím, co máte a neřešte, co mají druzí. Napište si to hezké do “deníku vděčnosti“. To vám pomůže najít pocit uspokojení, optimismu a štěstí.

- Negativní myšlenky. Pomáhá hluboké dýchání a meditace. Různé studie prokázaly, že potlačovaný vztek je spojen se vznikem depresí. Negativní emoce je důležité ventilovat, ale vhodným způsobem. Jestliže dokážete sdělit svůj vztek asertivně a klidně, budete se cítit lépe.

- Přesčasy. Nedávná studie prokázala, že když někdo pracuje více než 11 hodin denně, zvyšuje se u něj více než dvojnásobně riziko deprese.

- Nedostatek slunce. Málo pohybu mimo uzavřené prostory vás připravuje o klíčový prvek ovlivňující duševní zdraví, o vitamin D. Ten tělo produkuje, když je vystaveno slunečnímu záření. Vitamin D přitom chrání proti depresi. Dobře ale na naše podvědomí působí příroda obecně.

- Sociální izolace a pocit samoty. Pěstujte si přátele a koníčky. Dávejte si jen dosažitelné cíle, zkuste přijmout vlastní chyby.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden