Chřestová polévka s pošírovaným vejcem

Suroviny:  25 g másla  olivový olej  350 g zeleného chřestu  3 šalotky  2 stroužky česneku  2 hrsti čerstvého špenátu  700 ml zeleninového vývaru  sůl  plátky chleba  4 vejce

Postup: Máslo a olej rozpálíme v širším hrnci, přidáme špičky chřestu a pár minut je opékáme, aby změkly.

Vyjmeme je a dáme stranou. Naopak do pánve dáme šalotky a 5–8 minut je opékáme. Pak přidáme kousky chřestu a opékáme dalších 10 minut. Na poslední minutu přidáme i česnek. Pak vmícháme špenát, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pokud je třeba, naředíme vodou. Podáváme zastříknuté olejem, s opečenými špičkami chřestu a plátky chleba. Každou porci završíme pošírovaným vejcem: v rendlíku přivedeme k varu dostatek vody, vejce vyklepneme do žáruvzdorné mističky, tu ponoříme do rendlíku a opatrně necháme vejce vklouznout do vody.

Poté vaříme asi 2–3 minuty, aby byl bílek tuhý a žloutek tekutý. Děrovanou naběračkou vejce vylovíme, dáme na polévku.

reklama
reklama

Komentáře