Chřestové rizoto s krevetami

Suroviny:


  • 1/2–1 svazek (200–400 g) zeleného chřestu

  • 250 g větších loupaných a očištěných (zbavených střívka na hřbetě) krevet

  • sůl a čerstvě mletý pepř

  • 1 lžíce panenského olivového oleje

  • 1 litr drůbežího vývaru

  • 60 g másla

  • 2 malé šalotky

  • 225 g rýže na rizoto (carnaroli nebo arborio)

  • 150 ml suchého bílého vína

  • špetka šafránu (nemusí být)

  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu + hobliny na zdobení

  • čerstvá hladkolistá petrželka na zdobení


Postup:

Chřest uvaříme ve vroucí osolené vodě, aby začínal měknout, ale ještě byl křehký (podle čerstvosti a tloušťky, cca 2–5 minut). Scedíme, propláchneme tekoucí studenou vodou, nakrájíme na cca 3cm kousky. Odložíme.

Krevety osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme krevety a na středním ohni opékáme a obracíme asi 3 minuty, aby se propekly, ale déle je nemučíme (předvařené jen krátce prohřejeme). Přeneseme je na talíř, odložíme.

V rendlíku udržujeme vývar v mírném varu. Ve velkém rendlíku rozehřejeme 40 g másla, vsypeme šalotku a na středním ohni ji opékáme doměkka, asi 4 minuty. Vsypeme rýži a 2 minuty ji opékáme za stálého míchání. Podlijeme vínem a zvolna vaříme, až se téměř odpaří/vstřebá.

TIP: Můžete ještě na chuť přidat pár zlehka osmahnutých žampionů na másle.

reklama
reklama

Komentáře