Chřestový quiche

Suroviny:


  • 500 g listového těsta

  • 1 vejce


Na náplň:

  • 100 g slaniny

  • 50 g másla

  • 1 malá cibule

  • 1/2–1 svazek zeleného chřestu

  • sůl a čerstvě mletý pepř

  • 350 ml smetany ke šlehání

  • 3 vejce

  • špetka muškátového oříšku

  • 150 g sýra

  • 2 jarní cibulky


Postup:

Troubu zahřejeme na 220 °C. Těstem vyložíme koláčovou formu o průměru 25 cm. Dáme na 10 minut do mrazáku. Těsto po dně propichujeme vidličkou, aby se nenafukovalo, zakryjeme alobalem a zatěžkáme suchými luštěninami. Pečeme 12 minut. Sejmeme zátěž i alobal, korpus potřeme vejcem prošlehaným s vodou a pečeme 3 minuty. Necháme vychladnout na mřížce.

V pánvičce opečeme slaninu a odložíme. Cibuli opékáme dosklovita. Přidáme chřest bez konců nakrájený na cca 5cm špalíky, vrátíme do pánve slaninu, přilijeme polovinu smetany, přiklopíme a cca 3 minuty dusíme.

Chřest by neměl změknout úplně, protože se ještě dopeče v troubě. Odstavíme a necháme vychladnout. V misce prošleháme vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli a muškátovým oříškem.

Korpus posypeme sýrem a jarními cibulkami, rovnoměrně pokryjeme chřestovou směsí a zalijeme ochucenými vejci tak, aby náplň nedosahovala až k okraji těsta – potřebuje rezervu, protože náplň při pečení zvětší objem. Opepříme a pečeme asi 25–35 minut.

TIP: Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne.

reklama
reklama

Komentáře