Můj kousek štěstí

Chroupejte stonky pampelišky na játra a ledviny

Léčí choroby žlučníku a jater. Její listy se používají při zadržování tekutin, zvláště při srdečních potížích a poruchách močových cest a ledvin.

Když denně sníme 6 stvolů pampelišky v syrovém stavu, rychle pomáhají při chronickém zánětu jater.Je dobré si je na jaře dopřát po dobu dvou týdnů na posílení důležitých „čističek“ našeho organismu. Pomáhají i při cukrovce. Cukrovkáři by denně měli sníst až 10 stvolů, po celý čas, kdy pampeliška kvete.Stvoly se nejprve umyjí i s květy, až potom se květy odstraní a stvoly se pomalu žvýkají – mají velmi hořkou chuť. Stvoly pomohou dokonce rozpustit žlučníkové kameny, zázračně obnovují činnost jater a žlučníku.Mléko z pampelišek se doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Oblíbené byly zejména jarní bylinné kúry. Močopudné účinky vedou k redukci hmotnosti. Pampeliška tedy podporuje hubnutí. Léčba pampeliškovými extrakty pomáhá ničit rakovinné buňky, zejména u nádoru prsu a rakoviny vaječníků.

Smetanka na talíři

Ze Smetánky lékařské se dá připravit řada pochutin. Med, nebo spíše hustý sirup s vůní pampelišek je ideální při chřipce a nachlazení. Navíc má báječnou květinově-ovocnou chuť, která skvěle doplní bylinkové čaje i nejrůznější sladké dobroty.Pampeliškové víno vyrobíte pomocí kvasnic, pampelišek, citronu, cukru a vody. Podobnou službu vám udělá i kombinace silného pampeliškového odvaru s alkoholem (nejlépe s vodkou). Pampeliškový špenát si vyrobíte z mladých lístků smetánky, které podusíte s česnekem na způsob špenátu.Díky jejich specifické chuti kombinujte s další zeleninou. Usušený pampeliškový kořen lze umlít stejně jako kávová zrna a po zalití horkou vodou podávat jako výborný bezkofeinový nápoj na povzbuzení.   .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden