Můj kousek štěstí

Chrpa ve vás probudí hlad a žízeň

Podporuje trávení a chuť k jídlu. Během letních prázdnin ji nasbíráte u každé cesty. Její modré květy nepřehlédnete! Tato bylinka s výrazně modrými květy se podobá čekance a je nesmírně léčivá i přes to, že to je plevel.

Podporuje imunitní systém, je prevencí vzniku rakoviny, ochraňuje buňky před nebezpečným množením, pročišťuje organismus od škodlivých látek. Má silný močopudný účinek, odvodňuje, podporuje a pročišťuje ledviny a močové cesty. Podporuje výrazně trávení, zvyšuje tím chuť k jídlu, podporuje vylučování žluče. Zlepšuje funkci játrech, žlučníku a žaludku. Podporuje hojení kožních poranění, onemocnění a dezinfikuje rány.

Jaké části se sbírají

Chrpa roste převážně v okolí polí a luk, tam, kde je dostatek slunce a mírně sucho. Nesnáší promočené a přehnojené půdy. Z chrpy se sbírají květy během letních prázdnin, kdy jsou nejvíce rozkvetlé. Pokud chcete chrpu vysušit, tak z ní vyškubejte opatrně lupínky z květu a rozložte je na novinový papír. Chrpa se suší na slunci do teploty 33 stupňů. Nejčastěji se z této bylinky pije čaj. Kávovou lžičku chrpy zalijte vroucí vodou a necháte louhovat 10 minut. Poté odstraňte lupínky a teplý čaj vypijte. Pijte jej pro lepší trávení, zvýšení chuti k jídlu, pro lepší odvodnění nebo během očistné kúry jako účinný detox.

Osvěží unavené oči

Chrpa je často využívána pro kosmetický průmysl. Její účinky na krásu jsou značné především v oblasti očí, a to jako obklad při zánětech a unavených očích. Přidává se také často do vlasových tonik a mnohých přípravků na vlasy. Zajímavé také je, že se modrého barviva z této bylinky používá také k obarvení některých druhů léků a čajových směsí. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden