Můj čas na kafíčko

Chtěli jsme se rozvést, ale syn nám v tom zabránil.

Syn Matěj je velmi inteligentní kluk, dnes už vlastně muž. Úspěšně podniká v oblasti internetových technologií a nepřestává nás udivovat tím, jak se mu daří. Já a můj manžel Filip jsme mu ale vděční za jinou věc  za záchranu našeho manželství.

Byl v nejcitlivějším období

S Filipem jsme se vzali po našich neúspěšných prvních manželstvích, která byla naštěstí bezdětná. Spolu jsme měli právě jen syna Matěje. Dlouhé roky jsme žili v poklidu, po čtyřicítce jsme si ale přestávali rozumět.

Hádali jsme se dost ostře a nahlas, a to dokonce i před Matějem. Snažila jsem se mu vysvětlit, že to takhle někdy mezi dospělými bývá. Syn zrovna tehdy procházel citlivým obdobím a nechtěl nic moc rozebírat.

Neustále opakoval jedinou věc: že si nepřeje, abychom se rozvedli. Bohužel tomu, k čemu se schylovalo, nebyla jeho slova schopna zabránit. Filip podal žádost o rozvod. Syn se o tom dozvěděl, i když jsme to před ním chtěli utajit.

Reagoval po svém. Zanedlouho poté mi zavolala Matějova třídní učitelka, abych přišla do školy. Se znepokojením mě informovala, že synův prospěch se velmi zhoršil a že si to nedovede vysvětlit. Do té doby byly Matějovy školní výsledky naprosto excelentní. Nyní už měl ale čtvrtou pětku v řadě.

Dohodu jsme dodrželi

Hned mi došlo, co se děje. Matěj tímhle způsobem protestoval proti tomu, co se odehrávalo u nás doma. Musela jsem si o tom s manželem vážně promluvit. Bylo jasné, že tohle ponese těžce, protože na Matěje a jeho úspěchy byl vždy hrdý.

Nemýlila jsem se, manžel tím byl dost zdrcen. Navrhla jsem proto dohodu: nebudeme se zatím rozvádět a přestaneme se hádat, dokud Matěj nedostuduje. Pak si můžeme dělat, co budeme chtít. Nakonec to vlastně nebylo ani tak těžké.

Dohodu jsme dodrželi a Matěj úspěšně odmaturoval i odpromoval. My dva jsme k sobě s Filipem znovu našli cestu, po které kráčíme dodnes. Je to i zásluhou našeho syna.

Dana H. (62), Liberec

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden